Poslije 100 dana rada na predstavi u pandemijskim uslovima

U Kamernom teatru premijerno izveden 'Schindlerov lift': Krikom protiv nepravde

Kultura 23.04.21, 08:31h

U Kamernom teatru premijerno izveden 'Schindlerov lift': Krikom protiv nepravde
Radi se o nesvakidašnjem teatarskom projektu, predstavi koja govori o predratnim i ratnim dešavanjima i stravičnim zločinima počinjenim u Prijedoru, te predstavlja svojevrsnu metaforu gubitka ljudskosti

 

Premijera predstave "Schindlerov lift" u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, izvedena je sinoć u Kamernom teatru 55, a nakon nekoliko odgađanja usljed okolnosti uzrokovanih aktuelnom pandemijom.

 

Radi se o nesvakidašnjem teatarskom projektu, predstavi koja govori o predratnim i ratnim dešavanjima i stravičnim zločinima počinjenim u Prijedoru, te predstavlja svojevrsnu metaforu gubitka ljudskosti.

 

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istaknuo je na pres-konferenciji uoči premijere kako se radi o svojevrsnom podvigu, trijumfu i pobjedi nakon 100 dana rada na predstavi u specifičnim pandemijskim uvjetima.

 

- Napravili smo nešto mnogo značajnije od pozorišne predstave. Napravili smo nešto što bi trebalo potaći ljude da budu bolji, da shvate u kakvoj civilizacijskoj inverziji živimo 30 godina - kazao je Hadžihafizbegović, aludirajući na dešavanja koja su obilježila vrijeme, bremenito brojnim izmima.

 

Uz uvjerenje da će predstava Schindlerov lift imati sjajan festivalski put, Hadžihafizbegović je izrazio očekivanje da će ovo volšebno djelo doživjeti promociju diljem regiona i šire.

 

Autor romana Schindlerov lift, Darko Cvijetić iskazao je zahvalnost svima koji su doprinijeli da se „njegovo malo škripanje po papiru" pretvori u veliki pozorišni čin koji, kako je kazao, "nadilazi teatar kao pojam i ulazi u oblast ljudske empatije koja nam je bekrajno i suštinski potrebna".

 

- Biti sudionikom jednog ovakvog teatarskog čina je zapravo velika čast – kazao je Cvijetić, izražavajući veliku i iskrenu zahvalnost tim povodom.

 

Na posebnost predstave ukazao je i reditelj Kokan Mladenović, podsjećajući da ona, usprkos svim strahotama i zločinima o kojima progovara, ostavlja širom otvorena vrata ljudskosti i katarzičnosti.

 

Kako je kazao, predstava svjedoči o jednoj dekomponovanoj stvarnosti - svijetu koji se fragmentira pred našim očima, te predstavlja scenski odgovor na literaturu na temelju koje je rađena.

 

schindlerov-lift

 

- Potraga za ljudskošću, kontinuirano prisutna u Cvijetićevom opusu je nešto što je meni izuzetno dragocjeno – kazao je Mladenović, potcrtavajući važnost „suočavanja sa sopstvenom odgovornošću za ono što se našim komšijama, ma koje oni vjere i nacije bili, dogodilo".

 

Oduševljenje i pozitivne utiske sudjelovanjem u radu na predstavi Schindlerov lift podijelili su - dramaturg Vedran Fajković, kao i glumci Maja Izetbegović, Muhamed Hadžović i Davor Golubović, ocijenivši to nesvakidašnjim iskustvom, te svojevrsnim krikom protiv nepravde.

 

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš-Selimović, muziku je radila Irena Popović, a producent predstave je Mirza Muzurović.

 

Uloge u predstavi tumače - Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI