Bez problema protiče vakcinacija

U Zetri sve teče po planu: Vakcinišu se i oni koji dođu bez poziva

Hronika 22.04.21, 20:27h

U Zetri sve teče po planu: Vakcinišu se i oni koji dođu bez poziva
Prvi dan vakcinacije vakcinisano je oko 1.200 osoba. Plan je da se u narednim danima vakcinišu svi stariji od 75 godina. Ovu vakcinaciju omogućila je Srbija, koja je donirala 10.000 doza AstraZenece

 

Brzo, jednostavno i bez problema. Ovako bi se ukratko mogao opisati proces vakcinacije starijih od 75 godina u sarajevskoj dvorani Zetra. Vakcinišu i one koji dođu bez poziva, a plan je i da mobilni timovi obiđu nepokretne građane KS, kako bi ih vakcinisali.

 

Rasim Spahić, srčani je bolesnik i ima više hroničnih bolesti, zato se prije vakcinacije odlučio za razgovor sa ljekarom.

 

“Preporuka je da se vakcinišem, jer je sve u granicama kada se može primiti vakcina”, rekao nam je Spahić.

 

Mobilni timovi

 

Savjet ljekara je da se ne vakcinišete ukoliko imate trenutnu upalu, povišenu temperaturu, virus korona, ili ukoliko su vam trombociti ispod 50.

 

“Jučer od pacijenata sa kojima sam ja razgovarala, bilo ih je blizu 100, samo je jedna pacijentica odustala od ove vakcine. Svi su bili zadovoljni, nemaju nikakvih problema da budu vakcinisani AstraZenecom”, kazala je Jasmina Čengić, dokorica JU Dom zdravlja.

 

U Zetri se vakciniše isključivo AstraZenecom, a kineske vakcine čuvaju se, obzirom da su monofazne, za pacijente koji nisu u mogućnosti da dođu u Zetru, i kod kojih će u narednom periodu, mobilni timovi otići te vakcinisati ih.

 

Ukoliko ste stariji od 75 godina, i uredno ste popunili aplikaciju, a do sada niste pozvani, iz Doma zdravlja kažu, nema razloga za brigu – čekajte poziv. Ukoliko nemate mogućnost da se prijavite, nećete biti vraćeni ni ako se samo pojavite u Zetri.

 

“Juče smo bili u tom pravcu fleksibilni da smo naše starije koji su probali da ispune upitnik, pa im nije uspjelo primili u olimpijskoj dvorani Zetra i naši administratori su uradili taj dio posla”, naveo je Arman Šarkić iz JU Dom zdravlja Sarajevo.

 

Hladni lanac

 

Zadovoljni građani, ali i zdravstveni radnici, zadovoljstvo je vakcinisati, a ne liječiti kažu.

 

“Lično sam sretna što ovdje učestvuju zdravstveni radnici svih zdravstvenih ustanova, svih nivoa zdravstvene zaštite. Kada dođete da se vakcinišete, u boksovima vas čekaju kolege sa Kliničkog, iz Opšte bolnice, iz Zavoda, Doma Zdravlja. Funkcionišemo kao porodica, ljudi koji nikada nisu radili zajedno”, govori medicinska sestra Danijela Ovčina.

 

Odgovornost je i na tehničkoj podršci. Poseban izazov je održati sigurnim hladni lanac.

 

“Sve se to prati danonoćno, tu su kolege iz HES službe pri Domu zdravlja KS, Zavod za javno zdravstvo. Prate temperature, flacone, da li sve prolazi kako treba”, istaknula je Nermira Krečinić iz tehničke podrške.

 

Prvi dan vakcinacije vakcinisano je oko 1.200 osoba. Plan je da se u narednim danima vakcinišu svi stariji od 75 godina. Ovu vakcinaciju omogućila je Srbija, koja je donirala 10.000 doza AstraZenece.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI