Niko ništa ne zna

Ročište u slučaju 'Respiratori': Šta je Fahrudin Solak pitao Davora Pehara?

Hronika 21.04.21, 14:22h

Ročište u slučaju 'Respiratori': Šta je Fahrudin Solak pitao Davora Pehara?
Tek pošto su respiratori stigli u BiH, ZZJ FBiH je dobio obavještenje da je jedna od ugovorenih strana i sam Zavod. Iz tog obavještenja se vidi da je Zavod trebao izvršiti provjeru respiratora, kazao je Davor Pehar

U nastavku suđenja u slučaju Fadil Novalić i drugi odbrana je ustvrdila da se u spisku potrebne opreme kojeg je izradio FZZJ, ne navode se specifikacije, kakve respiratore je bilo potrebno nabaviti. Direktor Zavoda Davor Pehar odgovara: Trebalo je konsultovati stručnjake.

 

Dosta dugo je trajalo svjedočenje Davora Pehara koji je izradio plan nabavke medicinske opreme i sredstava, na osnovu kojeg su nabavljeni respiratori, javlja reporterka N1 nakon današnjeg ročišta u slučaju Fadil Novalić i drugi povodom nabavke respiratora za vrijeme pandemije.

 

Kako javlja reporterka N1, dosta zbunjujućih stvari je bilo tokom ročišta.

 

“Bilo je dosta zbunjujuće na momente i teško za pratiti ko je kome i šta sugerisao u cijelom procesu, kao i kako je nastao konačni spisak na osnovu kojeg su nabavljeni respiratori. ZZJ je izradio spisak, zapravo tri su spiska koja su se na kraju svela na onaj sa najosnovnijim”.

 

Pehar kaže da nije bio upoznat sa procesom nabavke respiratora sa specifikacijama koje su nabavljena.

 

Šta je Solak pitao Pehara?

 

Fahrudin Solak je pitao Pehara da li mu se čini čudno da se na tom spisku nalaze samo respiratori za djecu i odrasle bez posebnih specifikacija i objašnjenja, dok se pri nabavci kanti za smeće navode pet vrsta kanti za smeće različitih veličina, a kada su u pitanju respiratori – samo jedna stavka.

 

Advokati odbrane su potvrdili da se na tom spisku ne navodi nigdje da ti respiratori moraju biti isključivo za kliničko liječenje ili za liječenje oboljelih od covida 19.

 

Moglo se čuti dosta odgovora da “ne zna” ili da se “ne sjeća”.

 

Tek pošto su respiratori stigli u BiH, ZZJ FBiH je dobio obavještenje da je jedna od ugovorenih strana i sam Zavod. Iz tog obavještenja se vidi da je Zavod trebao izvršiti provjeru respiratora, kazao je Davor Pehar.

 

“Nisam ništa uradio. Zavod nema stručne osobe za to”, rekao je Pehar.

 

Obavještenje im je stiglo 7. maja, a Afera Respiratori u javnost je isplivala krajem aprila, dodao je.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI