Osude zbog čestitke na Twitteru

Ne stišava se bura nakon Nurkićeve objave Pavelićeve džamije: Reagovao i 'lovac na naciste'

Sport 20.04.21, 17:21h

Ne stišava se bura nakon Nurkićeve objave Pavelićeve džamije: Reagovao i 'lovac na naciste'
Nakon mnoštva reakcija sada je na svom Twitteru, cijeli slučaj ispratio i poznati “lovac na naciste” Efraim Zuroff

 

Nakon objave Jusufa Nurkića na Twitteru, uoči prvog dana ramazana, ne stišava se bura. Iako je izbrisao post, u objavi je čestitao sveti mjesec uz priloženu fotografiju džamije koju je podigao ustaški zločinac još 1944. godine i to tako što je zgradu Doma likovnih umjetnosti kralja Petra I Oslobodioca izgrađenu 1938. godine pretvorio u džamiju koja je nazvana po njemu. On ju je lično i otvorio.

 

“U slavu i u znak ljubavi spram Allaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik dr Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi vitežkog naroda hrvatskoga, iskreni sljedbenici uzvišene vjere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za odbranu i napredak lijepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila”, pisalo je na ulaznim vratima ove džamije.

 

Nakon mnoštva reakcija sada je na svom Twitteru, cijeli slučaj ispratio i poznati “lovac na naciste” Efraim Zuroff.

 

Nurkićevo sramno ponašanje osudila je Međunarodna jevrejska nevladina organizacija Simon Wiesenthal Centar iz Los Angelesa.

 

– Objava je bila fotografija zagrebačke džamije, koja je izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih Muslimana genocidnom režimu Ustaša. Ustaše su provodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a takođe su ubile hiljade antifašistički nastrojenih Hrvata katolika. Ako je Nukrićev motiv bio izražavanje podrške ili saosjećanje ili nostalgiju prema ustašama, koje su ubile stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, Simon Wiesenthal Centar nedvosmisleno osuđuje takve izjave – stoji u saopćenju nevladine organizacije iz Los Anđelesa.

 

 

(Pressmedia.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI