Hoće li se vratiti?

Priključio se bratu Zdravku: Osuđenik Zoran Mamić napustio Hrvatsku i došao u BiH

Hronika 16.04.21, 20:30h

Priključio se bratu Zdravku: Osuđenik Zoran Mamić napustio Hrvatsku i došao u BiH
Procedura je vrlo jednostavna. Znači, kada Bosna i Hercegovina dobije zamolnicu iz Republike Hrvatske, tada ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine predmetnu dokumentaciju šalje u Sud u Bosne i Hercegovine, kaže Grubeša

 

Zoran Mamić prije dva dana opet je napustio Hrvatsku i došao u Bosnu i Hercegovinu gdje je i njegov brat Zdravko. Još se nije vratio.

 

Hoće li tamo služiti i svoju kaznu ili će se vratiti u Hrvatsku, na poruke ne odgovara, piše Rtl.hr.

 

Bivši trener Dinama Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar moraju se 26. aprila pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi se odredio datum kada će početi služiti zatvorsku kaznu.

 

Podsjećamo, Vrhovni sud Hrvatske Zdravku Mamiću je pravosnažno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

 

Brat Zdravko za to vrijeme još može uživati, jer Hrvatska u tu zemlju službeno ništa još nije poslala.

 

- Procedura je vrlo jednostavna. Znači, kada Bosna i Hercegovina dobije zamolnicu iz Republike Hrvatske, tada ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine predmetnu dokumentaciju šalje u Sud u Bosne i Hercegovine - kaže Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

 

Sud bi tada trebao, otkriva ministar pravde BiH za RTL, utvrditi činjenično stanje i Mamiću izreći kaznu. Ali u svemu slijedi još dugotrajna procedura.

 

- Da bi mi znali koji je sud nadležan, gdje će se kazna izvršiti, mi bi prvo trebali dobiti kompletnu dokumentaciju da bi se moglo utvrditi koji je sud nadležan i samim tim daljnji postupci - dodao je Grubeša.

 

Hrvatska, kako saznaje RTL, nije poslala dokumentaciju u BiH jer je spis još uvijek na osječkom sudu.

 

A oni su za 30. aprila pozvali Zdravka Mamića da saznaju gdje će služiti svoju kaznu, iako je Mamić već nekoliko puta jasno izjavio: "Ne želim izručenje Republici Hrvatskoj, jer ono što se događa u Republici Hrvatskoj je jedan montirani iskonstruirani proces".

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI