OD ZABRANE KRETANJA DO POGUBNIH POSLJEDICA

Težina je (jako) važna: Najviša smrtnost od Covid-19 je u zemljama sa velikim brojem pretilih osoba

Lifestyle 16.04.21, 19:46h

Težina je (jako) važna: Najviša smrtnost od Covid-19 je u zemljama sa velikim brojem pretilih osoba
Neki stručnjaci su još ranije upozoravali na opasnost da će mjere ograničenog kretanja, vezane uz suzbijanje širenja SARS-CoV-2 virusa, imati potencijalno veoma štetan učinak na višedesetljetnu pandemiju tjelesne neaktivnosti

 

 


Izvještaj Svjetske federacije za pretilost, zasnovan na podacima iz više od 160 zemalja, pokazao je da je učestalost smrtnosti uzrokovane infekcijom COVID-19 i do deset puta viša u zemljama u kojima većina odrasle populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu, navodi se u članku nedavno objavljenom u medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal).


Od 2,5 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih infekcijom COVID-19 prijavljenih do kraja februara 2021. godine, oko 2,2 miliona zabilježeno je u zemljama u kojima više od 50 posto stanovništva ima problem s prekomjernom tjelesnom masom (indeks tjelesne mase >25). S druge strane, u zemljama u kojima je tek nešto manje od 40 posto stanovništva s prekomjernom tjelesnom masom ne bilježi se visoka smrtnosti od COVID-19, piše portal Prvo zdravlje.


Smrtnost od COVID-19 je veća kod pretilih osoba


Na primjer, Vijetnam je imao najnižu incidencu smrtnosti od COVID-19 na svijetu (0,04 na 100.000), uz samo 18,3 posto stanovništva sa prekomjernom tjelesnom masom. S druge strane, Velika Britanija je treća po incidenci umrlih na globalnom nivou (184 smrtna slučaja na 100.000) i četvrta po broju stanovnika sa prekomjernom tjelesnom masom (63,7 posto). Drugi po incidenci umrlih su Sjedinjene Američke Države koje imaju 152,49 smrtnih slučajeva na 100.000 i 67,9 posto stanovništva s prekomjernom tjelesnom masom.


Općenito, osobe s prekomjernom tjelesnom masom podložnije su respiratornim bolestima. Na primjer, tokom prethodnih epidemija izazvanih virusima MERS i H1N1, lošiju prognozu bolesti su imale zaražene osobe s prekomjernom tjelesnom masom. Svjetska federacija za pretilost saopćila je da bi vlade država morale investirati u prevenciju pretilosti kako bi se pripremile za eventualne buduće pandemije i sugerirala da bi pretile osobe trebale biti među prioritetnim grupama za vakcinaciju i testiranje na COVID-19.


Tim Lobstein, autor izvještaja, naveo je: „Sada znamo da je pretilost sljedeća pandemija koju možemo očekivati. Pogledajte zemlje kao što su Japan i Južna Koreja koje imaju veoma nisku stopu smrtnosti uzrokovanu COVID-19, kao i vrlo nisku stopu pretilosti kod odraslih. Kroz niz preventivnih mjera dali su prioritet javnom zdravlju, uključujući preventivne mjere protiv pretilosti stanovništva i to se isplatilo u toku ove pandemije.”


Neki stručnjaci su još ranije upozoravali na opasnost da će mjere ograničenog kretanja, vezane uz suzbijanje širenja SARS-CoV-2 virusa, imati potencijalno veoma štetan učinak na višedesetljetnu pandemiju tjelesne neaktivnosti.


Pandemija unutar pandemije!


Nažalost, podaci iz drugih nedavnih istraživanja potvrđuju trend pandemije pretilosti unutar pandemije COVID-19! Najnovije istraživanje, provedeno u 14 zemalja (Australija, Austrija, Argentina, Brazil, Čile, Francuska, Italija, Južna Afrika, Nizozemska, Njemačka, SAD, Singapur, Španjolska, Švicarska) na uzorku od 13.503 odrasle osobe, potvrdilo je ovakve pretpostavke. Više od dvije trećine ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem nije bilo u mogućnosti zadržati razinu tjelesne aktivnosti koju su imali prije uvođenja mjera ograničenja kretanja. U prosjeku se ukupna razina umjereno-intenzivne i žustre tjelesne aktivnosti kod analiziranog uzorka ispitanika smanjila za 41 do 42 posto, a to smanjenje je bilo posebno izraženo kod starijih osoba čiji je imunitet već bitno oslabljen.


Posljedice ovog drastičnog smanjenja razine tjelesne aktivnosti mogu biti vrlo pogubne za fizičko i mentalno zdravlje, ali i nacionalne ekonomije. Nažalost, o tome se trenutno ne vodi dovoljno računa. Ovi rezultati nedvojbeno ukazuju na potrebu suočavanja s tim problemom, kako na državnoj i institucionalnoj razini, tako i na individualnoj razini (na razini pojedinaca i porodice).


Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), rekao je: „Ovi podaci moraju djelovati kao poziv na uzbunu vladama država na svjetskom nivou. Korelacija između pretilosti i incidence smrtnosti od COVID-19 je jasna i uvjerljiva. Ulaganje u javno zdravstvo i koordinirana međunarodna akcija za suzbijanje osnovnih uzroka pretilosti neki su od najboljih načina da države izgrade otpornost zdravstvenih sistema nakon pandemije, apeliramo na sve zemlje da iskoriste ovaj trenutak.ˮ

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI