Upozorenje Agencije za javno zdravstvo

Epidemiološka situacija u Švedskoj postala ozbiljna, bolnice se brzo napunile pacijentima

Hronika 16.04.21, 12:05h

Epidemiološka situacija u Švedskoj postala ozbiljna, bolnice se brzo napunile pacijentima
Bjorkholm kaže da je sve veći broj slučajeva otkrivenih kod djece i mladih u Švedskoj. Ali naglasila je da je to vjerovatno zbog poboljšanih postupaka testiranja, a ne zbog novonastalih trendova

 

 

Zdravstvene vlasti u Švedskoj saopćile su da je situacija s koronavirusom u zemlji "ozbiljna" i da su se bolnice brzo napunile pacijentima širom zemlje.

 

Švedska je prijavila više od 7.000 novih slučajeva koronavirusa i 41 smrtni slučaj u protekla 24 sata. Britta Bjorkholm iz Švedske agencije za javno zdravstvo kaže da je "sada vrijeme da počnemo slijediti preporuke."

 

Oko 400 pacijenata s COVID-19 trenutno se liječi na odjelima intenzivne njege u bolnicama. Bjorkholm kaže da je sve veći broj slučajeva otkrivenih kod djece i mladih u Švedskoj. Ali naglasila je da je to vjerovatno zbog poboljšanih postupaka testiranja, a ne zbog novonastalih trendova, javlja AP.

 

Kaže da su nedavne studije pokazale da se čini kako brzo raširena varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji ne povećava rizik od ozbiljnih bolesti kod djece i mladih.

 

Uprkos kašnjenju u cijeloj Evropi s početkom vakcinacije cjepivom Johnson&Johnson, Švedska se drži cilja da svi punoljetni Šveđani dobiju barem jednu dozu do 15. augusta. Švedska je zabilježila više od 892.000 slučajeva koronavirusa i 13.761 potvrđenih smrtnih slučajeva.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI