VIDEO/ Korona dodatno usložnila situaciju

U pandemiji eskaliralo nasilje u porodici: U BiH se utrostručio broj korisnika sigurnih kuća

Hronika 16.04.21, 11:11h

U pandemiji eskaliralo nasilje u porodici: U BiH se utrostručio broj korisnika sigurnih kuća
Evidentno je da je porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji. Na osnovu našeg iskustva, kroz naš rad, mi smo došli do zaključka da je pandemija ogolila te razmjere nasilja i da je zapravo to nasilje, koje odavno postoji, eskaliralo, kaže Abida Pehlić

 

U vremenu pandemije koronavirusa broj slučajeva nasilja u obitelji je porastao, uključujući i obitelji u kojima nasilje ranije nije prijavljivano, kazala je u izjavi za Fenu Abida Pehlić iz Udruženja "Novi put".

 

Prema podacima nevladinog sektora, u BiH broj korisnika sigurnih kuća se od početka pandemije utrostručio.

 

- Evidentno je da je porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji. Na osnovu našeg iskustva, kroz naš rad, mi smo došli do zaključka da je pandemija ogolila te razmjere nasilja i da je zapravo to nasilje, koje odavno postoji, eskaliralo - istaknula je Pehlić.

 

Smatra kako je pandemija dodatno usložnila situaciju unutar četiri zida te se i nove obitelji nalaze na popisu slučajeva nasilja.

 

abida-pahlic

 

Pehlić je također kazala kako su i događanja u Srbiji, gdje su poznate glumice počele prijavljivati svoje zlostavljače, dosta pomogla u smislu ohrabrenja žena izloženih nasilju. Žene su, navela je, vidjele da nisu jedine i da to nije sramota te da žrtva nije kriva za ono što proživljava.

 

- To je jako puno pomoglo. Međutim, mislim da je jako puno pomogao i dodatni angažman nevladinog sektora koji se mobilizirao tijekom pandemije i koji je sve svoje resurse stavio na raspolaganje odmah po saznanjima da postoji eskalacija nasilja u obitelji – istaknula je Pehlić.

 

Smatra kako su svi zajedno utjecali na žene da zatraže pomoć i prijave nasilje.

 

- Taj neki splet okolnosti koji se dogodio je pomogao da se zapravo dođe do nekih stvarnih pokazatelja nasilja u obitelji - dodala je Pehlić.

 

Istaknula je, međutim, kako je nužna bolja suradnja nadležnih institucija, na način da se zna tko treba reagirati po prijavi nasilja, da žrtva ne mora lutati od jedne do druge institucije jer se često i to događa.

 

- To u dosta slučajeva obeshrabri žrtve nasilja u obitelji i one zapravo prestanu tražiti pomoć ili čak i ne zatraže nikakvu  pomoć jer smatraju da je neće dobiti - kazala je Pehlić.

 

To posebno loše djeluje u sredinama koje su tradicionalno patrijarhalne, poput Hercegovine, te je Pehlić izrazila nadu da će aktivnosti koje provode udruge potaknuti potencijalne i stvarne žrtve nasilja da se zaštite i zatraže pomoć.

 

Pozvala je sve relevantne institucije da pojačaju svoju suradnju s nevladinim organizacijama koje se bave problemom sprječavanja nasilja u obitelji, kako bi zajednički dali jedan snažan odgovor na ovaj problem.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI