Nastavak pretresa u slučaju 'malina' respiratora

Istražitelji SIPA-e ponovo ušli u KCUS-u: Izuzimaju se dokumeti koji nisu pronađeni prošli put

Hronika 15.04.21, 11:27h

Istražitelji SIPA-e ponovo ušli u KCUS-u: Izuzimaju se dokumeti koji nisu pronađeni prošli put
Po nalogu Tužilaštva KS, federalni zdravstveni inspektori 6. aprila 2021. su pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

 

Pripadnici SIPA-e jutros su po naredbi Općinskog suda u Sarajevu ponovo došli u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

Kako je za Faktor potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, radi se o nastavku aktivnosti od 8. aprila, a riječ je o privremenom oduzimanju predmeta, odnosno određene dokumentacije koja tada nije pronađena.

 

U međuvremenu su u KCUS-u prikupili traženu dokumentaciju, te će ona biti ustupljena istražiteljima.

 

Radi se, podsjetimo, o predistražnim radnjama u sklopu predmeta koji je formiran nakon medijskih napisa o navodnim pismima koja se odnose na liječenje Covid-pacijenata u KCUS-u.

 

Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid odjela.

 

Pripadnici SIPA-e, osim iz KCUS-a, ranije su izuzeli određenu dokumentaciju i iz Federalne uprave civilne zaštite i firme Verlab, koja je verifikovala respiratore ACM 812 A, čije se korištenje problematizira.

 

Po nalogu Tužilaštva KS, federalni zdravstveni inspektori 6. aprila 2021. su pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

Nakon što su sačinili sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima federalnih inspektora s pratećom dokumentacijom dostavili su ga nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI