Pretresi na šest lokacija u Sarajevu i Derventi

Pripadnici SIPA-e uhapsili pet osoba zbog krijumčarenja migranata

Hronika 13.04.21, 12:16h

Pripadnici SIPA-e uhapsili pet osoba zbog krijumčarenja migranata
Operativna akcija „Fast“ realizovana je u saradnji sa Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Hrvatske i Policijskom upravom Zagrebačkom

 

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva i Dervente lišili slobode pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo - organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

 

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na šest lokacija u Sarajevu i Derventi, i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

 

Operativna akcija „Fast“ realizovana je u saradnji sa Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Hrvatske i Policijskom upravom Zagrebačkom.

 

Akcija Fast predstavlja nastavak dobre saradnje u okviru koje su realizovane operativne akcije kodnih naziva „Albatros“, „Penta“ i „Trst“ koje se usmjerene na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Hrvatske  i Bosne i Hercegovine, a organizovane su radi krijumčarenja migranata iz Bosne i Hercegovinu u Hrvatsku i dalje prema zemljama Evropske unije.

 

Istovremeno, na području Hrvatske lišena su slobode dva pripadnika ove kriminalne grupe.

 

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

Spomenute aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima, MUP-om Kantona Sarajevo i MUP-om Republike Srpske, saopćeno je iz SIPA-e.         

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI