Napeto na Crnom moru

Rusija upozorila: Američki brodovi trebaju ostati daleko od Krima radi vlastitog dobra! Rizik od incidenata je veoma visok!

Front 13.04.21, 11:36h

Rusija upozorila: Američki brodovi trebaju ostati daleko od Krima radi vlastitog dobra! Rizik od incidenata je veoma visok!
Njihov razmještaj dolazi u vrijeme kada Zapad izražava uzbunu zbog, kako navodi, velikog i neobjašnjivog gomilanja ruskih snaga u blizini ukrajinske istočne granice i na Krimu

 

Rusija je u utorak upozorila Sjedinjene Države da osiguraju da njihovi brodovi budu podalje od Krima "radi vlastitog dobra“, nazivajući njihov razmještaj na Crnom moru provokacijom koja ima za cilj testirati rusku strpljivost.

 

Moskva je anektirala Krim od Ukrajine u 2014. i dva američka ratna broda trebala bi uploviti u Crno more u ovoj sedmici u jeku eskalacije borbi u istočnoj Ukrajini, u sukobu u kome je prema tvrdnjama Kijeva ubijeno 14.000 ljudi.

 

Njihov razmještaj dolazi u vrijeme kada Zapad izražava uzbunu zbog, kako navodi, velikog i neobjašnjivog gomilanja ruskih snaga u blizini ukrajinske istočne granice i na Krimu. Rusija tvrdi da šalje svoje snage širom zemlje kada to smatra odgovarajućim, uključujući i razmještaj u odbrambene svrhe.

 

Ruske novinske agencije u utorak su navele riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova u kojima upozorava američke ratne brodove u Crnom moru da zadrže distancu, navodeći da je rizik od neželjenih incidenata veoma visok.

 

- Nema apsolutno ničega što bi američki brodovi mogli tražiti u blizini naših obala, to je čisto provokativna akcija. Provokativna u direktnom smislu: oni testiraju našu snagu, igraju se našim živcima. Neće uspjeti u tome – navode agencije riječi Rjabkova.         

 

- Upozoravamo Sjedinjene Države da će im biti bolje da ostanu što dalje od Krima i naše crnomorske obale. To će biti za njihovo vlastito dobro – kazao je.         

 

Pentagon je odbio da raspravlja o slanju brodova, navodeći samo da američka vojska redovno šalje brodove u tu regiju.

 

Ruska Crnomorska flota smještena je na Krimu i ima moćna raketna i radarska postrojenja na poluotoku, prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI