'Non-paper' izazvao buru u javnosti

Slovenački mediji demantuju premijera Janšu: Dokument o raspadu BiH vjerovatno postoji, čuva se u strogoj tajnosti

Front 13.04.21, 09:04h

Slovenački mediji demantuju premijera Janšu: Dokument o raspadu BiH vjerovatno postoji, čuva se u strogoj tajnosti
Prema njihovim navodima, fokus tog dokumenta nije isključivo na Bosni i Hercegovini, nego se on tiče i Sjeverne Makedonije

 


Slovenački premijer, Janez Janša, negirao je juče navode o tome kako je u Brisel poslao neslužbeni dokument "non-paper" koji se poziva na raspad Bosne i Hercegovine.

 

Međutim, nakon njegovog negiranja slanja bilo kakve vrste takvog dokumenta, slovenački mediji pišu da takav dokument u kojem se govori o raspadu BiH vjerovatno postoji.

 

Slovenački mediji su objavili da postoji velika mogućnost da takav dokument o raspadu Bosne i Hercegovine zaista postoji, ali da se on drži u strogoj tajnosti, te da je poslan diplomatskim kanalima. Prema izvorima ovog slovenačkog portala, koliko je taj dokument tajan, najbolje govori podatak da ga nisu vidjeli ni najviši slovenački zvaničnici.

 

Prema njihovim navodima, fokus tog dokumenta nije isključivo na Bosni i Hercegovini, nego se on tiče i Sjeverne Makedonije.

 

Oni su se za pojašnjenje obratili Ministarstvu vanjskih poslova, Evropskoj komisiji, Evropskom vijeću i Američkoj ambasadi u Ljubljani.

 

Slovenački europarlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva su u svojim komentarima na ovakve tvrdnje o mirnom raspadu BiH, kazali kako bi Slovenija trebala iskreno raditi i podržavati dalji proces integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU, te u tom kontekstu igrati ulogu iskrenog posrednika u tom procesu.

 

- To bismo također trebali činiti u skladu s evropskim vrijednostima, principima, ugovorima i sporazumima i prije svega bez ikakvog euroskepticizma ili, što je još gore, želje za promjenom granica između država u spomenutoj regiji. Ali Janez Janša, sa svojom destruktivnom politikom, očito nas vodi u potpuno drugom smjeru i u vanjskim odnosima, rečeno je u njihovoj izjavi.

 

Dodali su da bi svaka promjena teritorijalne organizacije u BiH dovela do krvi.

 

- Istina je, međutim, da ti krugovi već neko vrijeme razgovaraju o promjeni slovenačke politike prema regiji Zapadnog Balkana. U svakom slučaju, svima bi trebalo biti jasno da bi promjena granica između država u regiji ili promjena teritorijalne organizacije u BiH dovelo do krvi, napisali su u saopćenju za javnost koje prenosi slovenački portal 24ur.com.

 

Novinar portala Delo, Peter Žerjavič, na svom Twitter profilu je napisao da je dobio informaciju iz press službe predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, o tome da su od premijera Janše dobili "non-paper" o Zapadnom Balkanu, koji je navodno poslan prošle godine.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI