BIDENOVA AMERIKA NIJE ISTO ŠTO I CLINTONOVA

Pahor šapnuo Željku ono što je Kučan šapnuo Aliji: Podjela Bosne bila bi veći poraz za Amerikance nego za Bosance

Front 12.04.21, 20:55h

Pahor šapnuo Željku ono što je Kučan šapnuo Aliji: Podjela Bosne bila bi veći poraz za Amerikance nego za Bosance
Bosanski muslimani su suviše mali narod da bi se mogao odbraniti od istrebljenja ako kršćanska Evropa odluči da se očisti od njih. Jedna velesila se klela u svoje principe pred cijelim (islamskim) svijetom da to neće dopustiti. Bila je to Amerika Billa Clintona

 

 


To što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić priznao da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posjete BiH na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”, najozbiljniji je signal poraza zapadne diplomatije na Balkanu. Izjava tačno podsjeća na šaputanje Milana Kučana na uho Aliji Izetbegoviću da mu se iza leđa Franjo Tuđman i Slobodan Milošević dogovaraju o podjeli BiH, piše The Bosnia Times.


Bez obzira na sve korekcije izjave predsjednika Pahora, on je u biti dao na znanje da je raspad BiH u završnoj fazi. Čak ni njegov osobni stav da on podržava cjelovitost BiH, ne umanjuje težinu poruke koju je odaslao.


Treba uzeti u obzir da je Pahor predsjednik jedne katoličke zemlje čiji je premijer Janez Janša sljedbenik Viktora Orbana, ideologa novog katoličkog fundamentalizma u Evropi.


I taman kako je raspad Jugoslavaije počeo sa Slovenijom, tako se Janša oglasio na Twitteru u vezi s navodima medija da je predao “non-paper” predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem, navodno, najavljuje da će jedan od prioriteta biti “završetak raspada Jugoslavije”.


Da ovo nisu nimalo bezazlene izjave pokazuje i reagiranje Američke ambasade u Sarajevu.


„Stav SAD po ovom pitanju dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo“, poručili su Amerikanci.


Dodali su da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.


„Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanjeod napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH“, kategorični su.


Iz ovako hitrog reagiranja može se shvatiti da su ove inicijative i pokrenute vjerovatno kao odgovor na najave američke administracije da će se snažnije anagažirati u BiH nakon pobjede demokrate Joea Bidena. Ohrabrena Bidenovom pobjedom Njemačka je bila pokrenula inicijativu zamjene visokog predstavnika u BiH koja je već osujećena od strane Rusije.


Zato ima mjesta pitanju da li Amerikanci mogu osujetiti ovakve inicijative o „završetku raspada Jugoslavije“ na koje je ukazao Pahor. Inicijatori su svakako baratali takvim procjenama i one najvjerovatnije govore da Amerikanci nisu više u stanju braniti svoju poltiku u Sarajevu. Prvo, jer su veoma usamljeni, a drugo jer su i sami doprinijeli ovako lošem stanju i krizi u kojoj se BiH nalazi kao država.


Kada su Amerikanci odlučili stati u odbranu BiH koju su Evropljani bili prepustili „na milost i nemilost“ srpsko-hrvatskim agresorima, odnosno Tuđmanu i Miloševiću, imali su punu podršku najmoćnijih zemalja islamskog svijeta. Danas, osim Recepa Tayipa Erdogana, malo koji vladar islamskog istoka spominje Bosnu i bosanske muslimane. A da paradoks bude veći, i taj Erdogan je bliži Orbanu i Vladimiru Putinu, koji očito stoje iza inicijative o „završetku raspada Jugoslavije“, nego Joeu Bidenu koji bi im se suprotstavio.


O teškim greškama koje je američka politika počinila u BiH, posebno podržavajući dinastiju Izetbegovića (Alija, Bakir, Sebija) da opstanu na vlasti, potrebna je posebna analiza. Grijesi su toliko teški da je pitanje da li ih je uopće moguće ispraviti. A da je jasno da će ih okajati bosanski muslimani to znaju i „ptice na grani“.

 

Ono što Amerikanci imaju kao ideju vodilju da se suprotstave inicijativama za raspad Bosne je više osobne naravi. Raspad Bosne bi bio veći poraz za Amerikance nego za Bosance.


Bosanski muslimani su suviše mali narod da bi se mogao odbraniti od istrebljenja ako kršćanska Evropa odluči da se očisti od njih. Jedna velesila se klela u svoje principe pred cijelim (islamskim) svijetom da to neće dopustiti. Bila je to Amerika Billa Clintona.


Bidenova Amerika se još uvijek zaklinje u iste vrijednosti. Hoće li uspjeti odbraniti te svoje vrijednosti u Bosni, veliko je pitanje?!

 

(TBT/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI