VIDEO/ UZ NESEBIČNU POMOĆ DOBRIH LJUDI

Vlasuljar Fuad Halilović besplatno pravi skupe i kvalitetne perike za djecu oboljelu od raka: I on je kao dijete bolovao...

Nedjeljni magazin 10.04.21, 09:29h

Vlasuljar Fuad Halilović besplatno pravi skupe i kvalitetne perike za djecu oboljelu od raka: I on je kao dijete bolovao...
Zahvaljujući dobrim ljudima, Halilović tvrdi da kose imaju dovoljno. Za izradu jedne perike, ovisno o gustoći kose, potrebo im je od šest do 18 donacija kose, a da bi izradio jednu periku, potrebno mu je oko dvije sedmice. Što je najvažnije, jedini u Bosni i Hercegovini, te skupe i kvalitetne perike daju besplatno

 

 

Djeca koja boluju od raka, tokom mukotrpnog i izazovnog liječenja, izgube kosu. Na tom iscrpljujućem i zamornom putu, osmjeh na lice i samopouzdanje vraćaju im vlasuljar Fuad Halilović i tim Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", koji su prije četiri godine osmislili projekt "Moja kosa, tvoja kosa".


Halilović je, još kao dijete, bolovao od raka. Sad, uz zalaganje članova Udruženja, ručno izrađuje perike od prirodne kose za djecu oboljelu od raka. Čini to besplatno, uz nesebičnu pomoć donatora kose kojih je dosad bilo oko 4.000.


- Do sada smo poklonili oko 40 perika djevojčicama i djevojkama do 27 godine života, ali na žalost, potražnja za njima je velika - kazao je Halilović u razgovoru za Fenu.  

 

vlasuljar-fuad-halilovic2


Zahvaljujući dobrim ljudima, Halilović tvrdi da kose imaju dovoljno. Za izradu jedne perike, ovisno o gustoći kose, potrebo im je od šest do 18 donacija kose, a da bi izradio jednu periku, potrebno mu je oko dvije sedmice. Što je najvažnije, jedini u Bosni i Hercegovini, te skupe i kvalitetne perike daju besplatno.


Iako je kosa najvrjedniji resurs, kaže da izrada perike i iziskuje repromaterijal, koji košta oko 1.200 KM po komadu.


- Ukoliko neko želi da nas podrži i finansijski, bili bismo im jako zahvali. To mogu učiniti pozivom na broj 17010 kojim doniraju dvije KM ili direktnim uplatama na žiro račun Raiffeisen banke 161 00000 388 900 27 - kazao je.  

 

vlasuljar-fuad-halilovic3


Halilović naglašava da je zanat vlasuljara savladao kroz učešće u projektu "Moja kosa, tvoja kosa", završivšio niz edukacija i srednju školu tog usmjerenja.


- Nakon što udruženje skupi novac i kosu, kada djevojka ili djevojčica dođe na liječenje i kada joj kosa opada zbog terapije, mi pravimo periku. Prioritet su nam djeca oboljela od raka - istakao je.


Međutim, utvrdili su da dosta mladih u BiH boluje od alopecije, trajnog gubitka kose, tako da su se odlučili da pomognu i njima.


- Perike su skupe, ručni izrađena perika od prirodne kose može da košta i od 2,5 do 5 hiljada eura, zavisno od dužine kose i mi smo jedini u BiH koji ih poklanjaju besplatno - potvrdio je Halilović.  

 

vlasuljar-fuad-halilovic1


Svaka perika koju su napravili i poklonili, izrađena je po mjerama glave djevojčice i frizuri koju je imala prije nego što je izgubila kosu. Kada djevojčica stavi periku na glavu, istakao je, ona bude potpuno identična frizuri koju je imala i jako teško je primijetiti razliku.


- Imali smo situacija gdje smo se uvjerili da radimo nešto zaista super, desilo se da je tokom akcije šišanja u okviru projekta "Moja kosa, tvoja kosa", frizer od djevojčice koja od nas dobila periku tražio da donira svoju kosu - kazao je Halilović.  

 

vlasuljar-fuad-halilovic5


Zavod za zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH ne pokriva troškove takve vrste medicinskog pomagala bez obzira na dob, spol ili medicinsku dijagnozu, a domaći i međunarodni privatni osiguravatelji tretiraju ovakva pomagala različito od slučaja do slučaja.


Prijatelji projekta "Moja kosa, tvoja kosa" su: EN Studio, Frizerski salon Fashion, Obrtnička komora Kantona Sarajevo i Kamerni teatar 55.

 


(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI