TREND/ DA LI STE NABAVILI SVOJ GRAMOFON

Novi bum u svijetu je prodaja ploča, saznajte gdje će te ih moći kupiti u Sarajevu

Mediji 08.04.21, 21:03h

Novi bum u svijetu je prodaja ploča, saznajte gdje će te ih moći kupiti  u Sarajevu
NA BBC-ju navode kako je prošle godine u Velikoj Britaniji prodano 4,8 milijuna vinila, dakle najviše u posljednjih 30 godina. Ako se taj trend nastavi, izdavači će ove godine ostvariti veću zaradu od vinila nego od CD-a, i to prvi put od 1987. godine


Amy Winehouse, Ariana Grande, Madness i Björk neki su od izvođača čija će glazbena izdanja, koja su bila rijetka ili čak nikad nisu niti objavljena, biti izdana na Record Store Day 2021. ili kako je to kod nas prevedeno - na Svjetski dan prodavaonica ploča. Ove će godine zbog pandemije biti obilježen 12. lipnja i 17. srpnja, a što se tiče Velike Britanije, kako piše BBC, za ovaj događaj bit će izdano čak 500 ekskluzivnih vinila. Veliki je to zalogaj, ali ne treba se čuditi što su se tamošnji izdavači odlučili na njega jer će im se bez sumnje taj potez izuzetno isplatiti. Naime, na BBC-ju navode kako je prošle godine na Otoku prodano 4,8 milijuna vinila, dakle najviše u posljednjih 30 godina. Ako se taj trend nastavi, izdavači će ove godine ostvariti veću zaradu od vinila nego od CD-a, i to prvi put od 1987. kada su Def Leppard, T'Pau i Terence Trent D'Arby zauzeli vrhove top-lista.

 

Ovogodišnja lista ploča vrlo je raznovrsna i zanimljiva. Među novim reizdanjima, a u nekim slučajevima i potpuno novim izdanjima naći će se i slabo poznati akustični album Princea "The Truth", dvostruki album The Policea "Live Vols 1 & 2" i nova glazba grupe Wolf Alice. Ljubitelje lika i djela Eltona Johna razveselit će ploča "Regimental Sgt Zippo" na kojoj su pjesme snimane između 1967. i 1968. godine. To je trebao biti Eltonov debitantski album, ali se predomislio, neke od tih pjesama objavio poslije, pa će ovo zapravo biti prvi put da je kompletni album dostupan publici.

 

Cjelokupna lista albuma koji će biti u prodaji je obznanjena, a na njoj su izdanja izvođača od legendi poput The Rolling Stonesa, Bee Geesa i The Clasha do današnjih zvijezda kao što su Ariana Grande, Ed Sheeran i Lady Gaga.

 

Inače, uskoro će se nove ploče moći kupiti i u Sarajevo. Kako saznajemo, najstarija muzička kuća u BiH "Sarajevodisk" priprema otvaranja prvog muzičkog shopa u Sarajevu, te je zbog toga sklopila ugovore za više izdavača iz regije i svijeta.

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI