Rat zbog gasovoda Turski tok

BH-Gas: Energoinvest je 'kapitulirao', pristao je na tri miliona dolara! Energoinvest: Jeftinije je nego kroz Ukrajinu i Mađarsku!

Biznis Klub 07.04.21, 20:01h

BH-Gas: Energoinvest je 'kapitulirao', pristao je na tri miliona dolara! Energoinvest: Jeftinije je nego kroz Ukrajinu i Mađarsku!
Cijena gasa u Zvorniku putem novog pravca nabavke niža je za približno 25 posto nego za isti taj gas koji bi se dobavljao kroz Ukrajinu i Mađarsku, tvrdi direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević

 

 


Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević izjavila je danas da je prelazak na nabavku gasa gasovodom Turski tok ekonomski opravdan i logičan čin.


Na pres-konferenciji u Sarajevu, Hadžialjević je navela da Energoinvest od 1. aprila 2021., kao jedini ovlašteni i registrovani uvoznik gasa u FBiH, vrši uvoz gasa od istog dobavljača Gazprom Exporta iz Rusije, ali umjesto kao ranije gasovodom kroz Ukrajinu i Mađarsku, sada novim gasovodom kroz Tursku i Bugarsku.


- Navedeni prelazak je učinjen na zahtjev Gazproma koji za BiH nije pružio alternativu dobave drugim pravcem, te je u decembru 2020. obostrano potpisan Аnех osnovnom ugovoru o snabdijevanju gasom koji datira još iz 1997. - navela je Hadžialjević.


Istakla je da je ukupna cijena gasa u Zvorniku putem novog pravca nabavke niža za približno 25 posto nego za isti taj gas koji bi se dobavljao kroz Ukrajinu i Mađarsku.


Hadžialjević je dodala da je Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede u FBiH iz 2007. za poslove snabdijevanja FBiH registrovan i ovlašten Energoinvest, dok je BH-Gas zadužen za transport gasa unutar FBiH do potrošača i održavanje mreže, te mu je izričito zabranjena kupovina ili prodaja gasa.


- Nakon toga kompanija BH-Gas, iako potpuno nenadležna za nabavku gasa, čini direktnu materijalnu štetu na način da za april 2021. avansno plaća usluge transporta mađarskom transporteru u iznosu milion dolara i srbijanskom transporteru još 600.000 dolara i pored saznanja da se transport tom rutom neće desiti, i striktnog pismenog upozorenja Energoinvesta da to ne smiju uraditi. Energoinvest je potom podnio dopunu krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu za nanošenje direktne materijalne štete od 1,6 miliona dolara - naglasila je Hadžialjević.


Pojasnila je da je nakon svih tih dešavanja Vlada FBiH donijela zaključak o obavezi učesnika u poslu, da se u cijelosti pridržavaju podjele poslova i nadležnosti koje im po Uredbi pripadaju, te drugi zaključak o podnošenju relevantnih materijala Federalnom tužilaštvu.


BH-Gas tvrdi da je Energoinvest potpisao aneks ugovora za tri mjeseca 2021.


 Iz kompanije BH-Gas objavljena je rekacija na današnju izjavu direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević u kojoj navode da je upravo ona potpisala aneks ugovora s Gazprom Exportom kojim je precizirano da će za tri mjeseca 2021. primopredaja gasa biti upravo na "Mađarskoj ruti".


- Hadžialjević je potpisala navedeni Aneks, svojevoljno pristala da plati više, i sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. BH-Gas to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa tih tri miliona dolara na koje je Energoinvest pristao - saopćeno je iz BH-Gasa.

 

(FENA/ad)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI