VIDEO/ Pitanje ženskih prava bila jedna od tema sastanka

Erdoganov diplomatski fijasko: Prva žena Evropske komisije nije imala stolicu za sjedenje

Front 07.04.21, 19:18h

Erdoganov diplomatski fijasko: Prva žena Evropske komisije nije imala stolicu za sjedenje
Ironično je da je pitanje ženskih prava bila jedna od tema jučerašnjeg trosatnog sastanka EU-Erdogan. Ni Erdogan ni Michel nisu bili voljni da se odreknu svojih stolica pa je Von der Leyen morala da se smjesti na nisku sofu prekoputa

 

Ursula von der Leyen, prva žena na čelu Evropske komisije ostala je bez mjesta za sjedenje na sastanku predstavnika EU i turskog lidera Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Vidno iznervirana Njemica samo je kratko rekla "ehem" i pokazala na zauzeta mjesta kada je vidjela da su za sastanak u pozlaćenoj sobi predsjedničkog kompleksa pripremljene samo dvije stolice na koje su se već smjestili Erdogan i Charles Michel, predsjedavajući Evropskog vijeća.

 

Ironično je da je pitanje ženskih prava bila jedna od tema jučerašnjeg trosatnog sastanka EU-Erdogan. Ni Erdogan ni Michel nisu bili voljni da se odreknu svojih stolica pa je Von der Leyen morala da se smjesti na nisku sofu prekoputa.

 

Njen portparol danas je rekao da je Von der Leyen poslije incidenta još fokusiranija na pitanje jednakosti i ljudskih prava u Turskoj.

 

- Predsjednica komisije očigledno je bila iznenađena i to se vidi na snimku... Nivo protokola za našeg predsjedavajućeg isti je kao i za predsjedavajućeg Evropskog vijeća. Predsjednica očekuje da institucija koju predstavlja bude tretirana na isti način kao i institucija predsjedavajućeg Vijeća i očekuje da se slični incidenti ne ponove, rekao je portparol.

 

- Kakav diplomatski fijasko, prokomentarisala je Violeta Bulc, bivša komesarka EU.

 

Iratxe Garcia Perez, liderka socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, je navela: "Prvo su se povukli iz Istanbulske konvencije, a sada su ostavili predsjedavajuću Evropske komisije bez mjesta tokom zvanične posjete", prenosi BN.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI