VIDEO/ DAMIR MARJANOVIĆ DECIDNO SVE RAZLOŽIO

Neka se pojedinci ne prave ludi: Svi su znali zašto OVI respiratori ne mogu u jedinice intenzivne njege!

Front 06.04.21, 20:05h

Neka se pojedinci ne prave ludi: Svi su znali zašto OVI respiratori ne mogu u jedinice intenzivne njege!
Ako se dokaže da je bilo koji od ovih respiratora korišten u tim jedinicama (a od srca se nadam da nije), oni koji su dozvolili to korištenje nikako ne smiju i ne mogu reći da nisu znali da ovi respiratori nemaju tu namjenu, jer takvu je informaciju nakon ovog zasjedanja imao i premijer, i ministar zdravstva i svi delegati Doma naroda, a siguran sam da stvarnim ekspertima ta "sitnica koja život znači" nije nikako mogla promaći

 

 

Nakon jučerašnjeg burnog dana, javno je reagovao prof. dr. Damir Marjanović, po struci genetičar, koji je kao član komisije pri Domu naroda Parlamenta FBiH još prije deset mjeseci decidno, i javno, obrazložio zašto respiratori nabavljeni posredstvom "Srebrene maline" ne mogu da se koriste u jedinicama intenzivne njege, te za koju su upotrebu dobili verifikaciju.

 


On je na svom Facebook profilu ponovo pojasnio sve bitne činjenice vezane za upotrebu spornih respiratora te objavio snimak obrazloženja koje je svojevremeno iznio pred zatupnicima Doma naroda:


- Bez ikakve namjere da se upletem u politička prepucavanja, ali sa jasnom namjerom da poručim pojedincima da se ne prave ludi! Dakle, prije 11 mjeseci imenovan sam u komisiju Doma naroda koja je za zadatak imala da tom tijelu pruži izvještaj o nabavci respiratora. Dok je većina komisije radila na procedurama, javnim nabavkama i fokus stavljala na cijene ovih višestruko preplaćenih aparata, mene je primarno zanimala namjena.


Na moje insistiranje smo od Insttuta za mjeriteljstvo tražili odgovor na pitanje da li se ovi aparati mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Institut se ogradio i rekao da se o tome ne može izjasniti na osnovu dostavljenih dokumenata (uz pomalo čudno obrazloženje ali o tom potom)! Mjesec dana poslije održana je tematska sjednica na kojoj su pojedinci izvještaj tog instituta koristili kao opravdanje za nabavku baš ovog tipa respiratora.


Ponukan njihovim diskusijama, ali i svim zvaničnim dostupnim materijalima vezanim za ove respiratore, kao i kontaktima sa ekspertima ove grane medicinskog inženjerstva iz BiH ali i regiona, jasno i javno sam iznio informaciju, zasnovanu na specifikaciji opreme i postojećim iso standardima da se nabavljeni respiratori NE MOGU KORISTITI U JEDINICAMA INTENZIVNE NJEGE ŠTO SE VIDI IZ ČINJENICE DA NEMAJU ISO STANDARD PREDVIĐEN ZA APARATE TE NAMJENE!!!


Na ovome snimku se jasno vidi da sam pozvao bilo koga da me demantuje u tome i to se evo skoro 10 mjeseci nije desilo. Da pojasnim, nije ovo mišljenje "sveznalice genetičara" zasnovano na google pretrazi i člancima "žute štampe" (šta god to bilo). Ovo je mišljenje iznio delegat prof. dr. Damir Marjanović, a na osnovu prikupljenih informacija od regionalnih eksperta, u sklopu istrage u kojoj mu je Dom naroda FBiH dao ulogu jednoga od "parlamentarnih istražitelja".


Dakle ta informacija je svima bila dostupna i ovo izlaganje je bilo javno i sadašnje diskusije o tome da li su ove "mašine" odgovarajuće za kontinuiranu upotrebu u jedinicama intenzivne njege ili ne su imale odgovor već prije 10 mjeseci!


Stoga, ako se dokaže da je bilo koji od ovih respiratora korišten u tim jedinicama (a od srca se nadam da nije), oni koji su dozvolili to korištenje nikako ne smiju i ne mogu reći da nisu znali da ovi respiratori nemaju tu namjenu, jer takvu je informaciju nakon ovog zasjedanja imao i premijer, i ministar zdravstva i svi delegati Doma naroda, a siguran sam da stvarnim ekspertima ta "sitnica koja život znači" nije nikako mogla promaći.


Kako sam rekao pri kraju ovog videa, pozvao sam i tada, pozivam i sada da neko demantuje ovu činjenicu! - poručio je Marjanović na kraju svog posta.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI