U trećem krugu glasanja u Skupštini

Vjosa Osmani nova predsjednica Kosova: 'Moja vrata će biti otvorena za sve'

Front 05.04.21, 14:53h

Vjosa Osmani nova predsjednica Kosova: 'Moja vrata će biti otvorena za sve'
Osmani je, pored Atifete Jahajge, druga žena koja je izabrana za predsjednicu Kosova

 

Kosovska skupština izabrala je u nedjelju uveče Vjosu Osmani za predsjednicu Kosova.

 

U obraćanju poslanicima Osmani je izjavila da je njenim izborom na poziciju predsjednice Kosovo pokazalo primjer kako žene treba da budu predstavljene na institucionalnom nivou.

 

Osmani je, pored Atifete Jahajge, druga žena koja je izabrana za predsjednicu Kosova.

 

„Institucije naše zemlje sve više odražavaju strukturu našeg društva i našu raznoliku istoriju, ali takođe imamo i mnogo posla“, rekla je Osmani.

 

"Ovo nisu laka vremena, izazovi su veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahtijeva da se udružimo u borbi protiv nje", rekla je nova predsjednica Kosova.

 

Ona je spomenula i Vasfiju Krasnići, poslanicu Pokreta Samoopredeljenje, koja je bila žrtva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

 

„U Vladi danas imamo i one koji su preživjeli masakr u Dubravi, na čelu Vlade je naš premijer, bivši politički zatvorenik. Svako od njih i mnogi drugi u ovoj sali su izgubili svoje najdraže, ali danas otvaramo novu stranicu u istoriji Kosova. Zajedno smo pretvorili bol u snagu”, rekla je Osmani i dodala da je „Kosovo ponovo primjer demokratije“.

 

Osmani je rekla kako su SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Albanija najvažniji saveznici Kosova i dodala da kao predsjednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

 

Navela je i da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je rekla, pred Kosovom je i dijalog “koji se mora voditi na ravnopravan način”.

 

"Mir se može postići samo kada budemo vidjeli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude dostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina", navela je Osmani.

 

Ona je "obećala da će raditi na jačanju države, vladavini prava, da će zaštititi svaki centimetar zemlje".

 

"Biću predsjednica svih. Nema nas previše da bi bili podijeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve", podvukla je Osmani.

 

Osmani je za predsjednicu izabrana u trećem krugu glasanja. Za njen izbor glasao je 71 poslanik, a 11 listića je bilo nevažećih. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika.

 

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mjesto predsjednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

 

Više o tome ko je Vjosa Osmani čitajte na slobodnaevropa.org.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI