Koordinirane aktivnosti

Sastanak tužiteljica Tadić i Sarajlija o upotrebi 'malina' respiratora na KCUS-u: Hitno ćemo djelovati!

Hronika 05.04.21, 14:40h

Sastanak tužiteljica Tadić i Sarajlija o upotrebi 'malina' respiratora na KCUS-u: Hitno ćemo djelovati!
Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata

 

Glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo Gordana Tadić i Sabina Sarajlija sastale su se danas i usuglasile su detalje koordiniranog djelovanja tužiteljstava, u radu na predmetima koji se odnose na upotrebu respiratora ACM 812A na KCUS Sarajevo, saopćeno iz Tužilaštva BiH.

 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječnjem Covid 19 pacijenata na KCUS, kao i daljim aktivnostima tužiteljskih i pravosudnih institucija.

 

S obzirom da Tužiteljstvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a  koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela od strane više osoba, Tužiteljstvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu.

 

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

 

Na sastanku je dogovoreno da će Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo KS, u okviru navedenih predmeta, hitno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19.​

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI