Medijska i informativna izolacija

Kako to da se u odgovoru sa KCUS-a ne spominje ni R od respiratora: Rade li sporni uređaji?

Hronika 04.04.21, 13:05h

Kako to da se u odgovoru sa KCUS-a ne spominje ni R od respiratora: Rade li sporni uređaji?
U reakciji Kliničkog centra nema odgovora na navode o neupotrebljivosti respiratora nabavljenih početkom pandemije u nabavci koja je rezultirala sudskim procesom

 

Portali u Bosni i Hercegovini objavili su jučer pismo koje su ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, navodno, uputili javnosti. U pismu se, između ostalog, navodi da je situacija u ovoj ustanovi katastrofalna.

 

”Primorani smo otvorenim pismom javnosti ukazati na pravo stanje i pakao koji trenutno vlada na UKCS”, navedeno je na početku pisma uz pojašnjenje da su se javnosti na ovaj način obraćali i ranije te da je pismo otišlo i na adresu generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

 

”U više navrata smo i usmeno upozoravali najodgovornije ljude u UKCS. Nažalost, ništa se nije promijenilo, zapravo jeste na lošije”, naglašeno je u pismu.

 

Nakon što su detaljno opisani problemi s kojim se KCUS, prema navodima iz pisma, suočava u vrijeme teške epidemiološke situacije, načinjen je i osvrt na nefunkcionalnost respiratora ”Malina”. Prema navodima iz pisma, ti respiratori su neupotrebljivi i šanse za preživljavanje pacijenata koji ih korisite su – nikakve.

 

Prema pismu koje u kojem nisu potpisani autori, u ovoj ustanovi na snazi je ”medijska i informativna izolacija” čiji je osnovni cilj sakriti pravo stanje na UKCS od javnosti, ali i od rodbine oboljelih i umrlih.

 

Nakon što su mediji prenijeli pismo, reagirali su iz Kliničkog centra u cilju, kako su naveli, “sprečavanja unošenja i širenja nemira među građanima”, a tiče se ”pisanja pojedinih medija”.

 

“Navodi u ‘žutoj štampi’ u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru naših uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana ne pomaže nikome, a ponajmanje našim pacijentima i građanima. Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima”, naveli su iz KCUS-a.

 

U reakciji Kliničkog centra nema odgovora na navode o neupotrebljivosti respiratora nabavljenih početkom pandemije u nabavci koja je rezultirala sudskim procesom.

 

Podsjećamo, osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

 

Navode iz anonimnog pisma sinoć je u programu Federalne televizije komentarisao i Bakir Izetbegović, lider SDA i suprug direktorice KCUS Sebije Izetbegović. Za respiratore na KCUS-u kaže da svi rade:

 

“To znam iz prve ruke”.

 

Dodao je kako je Institut za mjeriteljstvo kazao da su to respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu i kao stacionarni i kao portabilni. Vjeruje kako će, nažalost, svih 100 zbog kojih traje suđenje, uskoro spašavati živote i da će se ispostaviti da su plaćeni onoliko koliko su plaćeni u Srbiji, Mađarskoj…

 

Za tvrdnju da respiratori ne rade – kaže da je spin.

 

U međuvremenu, nižu se brojne reakcije na društvenim mrežama u kojima se u pitanje dovodi autentičnost pismo dok se prema mišljenju drugih, u provjeru navoda trebaju uključiti institucije.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI