Hladan tuš za bh. državljane koji su se nadali vakcinaciji u Srbiji

Brnabić: Trenutno neće biti nastavljena vakcinacija građana iz regiona... Pomagaćemo koliko možemo

Front 04.04.21, 12:32h

Brnabić: Trenutno neće biti nastavljena vakcinacija građana iz regiona... Pomagaćemo koliko možemo
Ona je istakla da joj je drago što je Srbija u mogućnosti da pomogne građanima regiona i da je ponosna što je pokazala solidarnost u najtežim vremenima

 

Premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da se u ovom trenutku u Srbiji neće nastaviti vakcinacija građana iz regiona, ali da će Srbija nastaviti da pomaže zemljama u okruženju.

 

"Pomagaćemo koliko možemo, ali u ovom trenutku je važno da ubrzamo vakcinaciju naših ljudi", rekla je Brnabić za TV "Prva", prenosi Srna.

 

Ona je istakla da joj je drago što je Srbija u mogućnosti da pomogne građanima regiona i da je ponosna što je pokazala solidarnost u najtežim vremenima.

 

Brnabić je podsjetila na direktne donacije u vakcinama za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i dodatni poziv građanima tih država da se vakcinišu u Srbiji.

 

"Mislim da je to važno, mi ne možemo biti bezbjedni, ukoliko naši prijatelji i komšije nisu. Kada dođemo do tog jula i, nadam se, steknemo kolektivni imunitet, ne možemo otvoriti granice i očekivati da se naša privreda potpuno oporavi, ukoliko naše komšije nisu dostigle neki stepen zaštite", navela je Brnabić.

 

Navodeći da je najprirodnije da se pomogne komšijama i prijateljima, Brnabić je istakla da ne želi da u vezi s ovim pitanjem govori o politici, jer to nema nikakve veze s politikom.

 

Ona je rekla da se nada da će ovaj korak Srbije zbližiti narode zemalja regiona u budućnosti, te ocijenila da se to već dešava i da narod zemalja u regionu vidi pruženu ruku Srbije, i da treba politiku i političke izjave "ostaviti sa strane".

 

"Srbija je prepoznata kao jedina zemlja u ovom trenutku u svijetu koja ima ovu vrstu solidarnosti", istakla je Brnabić.

 

Ona je navela da je u ovom trenutku 2,6 miliona vakcina dato, oko 1,5 miliona ljudi je vakcinisano makar jednom dozom, što je 26 odsto punoljetnih građana, dok je oko 19 odsto revakcinisanih.

 

"Bez vakcinacije, imali bi u ovom talasu više od 10.000 zaraženih", rekla je ona, te dodala da je potrebno 56 odsto građana da dobije punu zaštitu vakcinama, i izrazila nadu da će se Srbija do kraja juna vratiti u normalu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI