BAKIR IZETBEGOVIĆ ZA 'DNEVNIK 2' NA FTV

Ne mogu dvojica raditi posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH... Nema pomaka kod mene i Čovića

Front 03.04.21, 21:12h

Ne mogu dvojica raditi posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH... Nema pomaka kod mene i Čovića
Izetbegović vjeruje kako će Amerika snažnije uključiti, bez obzira na stavove State Departmenta, ali samo želi nas da pokrene. Na pitanje kada će krenuti – odgovara da ovo s njim i Draganom Čovićem ne može dati rezultate

 

 

Gost Dnevnika 2 Federalne televizije bio Bakir Izetbegović, presjednik SDA.

 


Na početku razgovora on se osvrnuo na “non paper” Željka Komšića i njegove kritike SDA i Evropske unije. Kaže kako ne bi oštro nastupio kao što je Komšić, ali u principu je sve na svome mjestu. Možda previše očekujemo od međunarodne zajednice, navodi on, a možda i oni od nas očekuju previše:


- Ambasador Nelson i ambasador Sattler od mene i Čovića očekuju da riješimo stvar koju 15 godina ne uspijevaju riješiti SAD, EU, domaći političari. SAD su imale problem s padom Aprilskog paketa – njihov autoritet je doveden u pitanje. Sa padom Fileovog modela je doveden u pitanje autoritet EU-a. To su uradili neogovorni političari u BiH i sad se čude što se međunarodna zajednica ne uključuje.

 

Izetbegović vjeruje kako će Amerika snažnije uključiti, bez obzira na stavove State Departmenta, ali samo želi nas da pokrene.

 

Na pitanje kada će krenuti – odgovara da ovo s njim i Draganom Čovićem ne može dati rezultate.

 

- Imamo interresornu grupu koja se formira, imamo zahtjev State Departmenta da se Predsjedništvo snažnije uključi. Ono treba voditi procese u BiH, nema pomaka kada smo Čović i ja u pitanju.


Istakao je kako SDA neće da sjedne da razgovara: “Nećemo da nama HDZ kaže da nećemo dobiti Vladu, popuniti Ustavni sud dok ne im izađemo u susret”.


U najmanje ruku, neka imenuju dva ministra u Vladu FBiH pa možemo krenuti, poručuje Izetbegović.


- Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo VNI - ističe Izetbegović i podsjeća da je to sadržano i u Komšićevom pismu.


Izetbegović poručuje da ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH. Poziva da se u interresornu grupu uključi i opozicija. Paraleno mogu i lideri stranaka da s ambasadorima rješavaju glavne stvari.


Za odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u kaže da je previše mekan. OHR treba da se na dnevnoj bazi bavi situacijom u u BiH, ne da dopusti da se odlikuju Karadžić i Plavšić, a kada SDA zagalami, onda da reaguje. Kada Ćović kaže da se Izborni zakon može riješiti bez promjene Ustava – treba da mu kažu da ne moge biti izabrani niti Sejdić niti Finci ako je fiksirano da to budu jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin.

 

Cijeli razgovor gledajte na FTV.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI