Šef katedre za patologiju na Sečanovskom univerzitetu u Moskvi

Dr. Boljević: Ruska vakcina protiv covida-19 ima najblaže nuspojave

Lifestyle 03.04.21, 14:01h

Dr. Boljević: Ruska vakcina protiv covida-19 ima najblaže nuspojave
Osobe koje se cijepe Sputnikom mogu imati blaga neželjene simptome u vidu bola u ruci, zglobovima i mišićima, javlja se i temperatura do 38 stepeni. Ti simptomi mogu da traju od nekoliko sati do maksimum jedan dan, kaže dr. Boljević

 

 

Šef katedre za patologiju na Sečanovskom univerzitetu u Moskvi i član pregovaračkog tima za nabavku ruskog cjepiva Sergej Boljević kazao je kako očekuje da rusko cjepivo Sputnik V, čije će veće količine uskoro stići u Crnu Goru, dobije dozvolu i za upotrebu u Europskoj uniji.

 

On je pojasnio kako je dokazano da cjepivo AstraZeneca obrazuje zgrušavanje krvi, ali da najteže posljedice teških alergijskih reakacija izazivaju Pfizerova i Modernina cjepiva, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

 

Boljević je kazao da će Crna Gora uskoro dobiti preostalih 40.000 doza ruskog cjepiva Sputnik V, koje su ugovorene.

 

U Crnu Goru je dosad stiglo 24.000 doza cjepiva AstraZeneca od ukupno 84.000 kupljenih preko Kovax programa, 30.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm i 14.000 doza ruskog Sputnik V (4.000 doniranih iz Srbije i 10 tisuća od 50.000 ugovorenih iz Rusije). Ministarstvo zdravlja je ranije najavilo da je ugovoreno oko 50.000 doza cjepiva Pfizer, ali one još nisu stigle u državu.

 

"Osobe koje se cijepe Sputnikom mogu imati blaga neželjene simptome u vidu bola u ruci, zglobovima i mišićima, javlja se i temperatura do 38 stepeni. Ti simptomi mogu da traju od nekoliko sati do maksimum jedan dan. U odnosu na sva cjepiva, nuspojave kod Sputnika su najblaže. Kada je riječ o cjepivu AstraZeneca, dokazano je da je ona efikasna do 70 posto kod građana do 55 godina života. Da izaziva obrazovanje trombova, odnosno zgrušavanje krvi, to je također dokazano. Ne znam šta je razlog, ali građani treba da znaju da je AstraZeneca rađena na virusu kod majmuna, a Sputnik na virusu kod čovjeka. Zbog teških pak alergijskih reakcija od cjepiva Pfizer i Moderne, događalo se da ljudi umiru od nuspojava" , ustvrdio je uz ostalo Boljević.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI