IZVJEŠTAJI POTVRĐUJU POJAVU UGRUŠAKA

Nakon smrti vakcinisane žene, i Nizozemska obustavlja korištenje AstraZenece za mlađe od 60 godina!

Hronika 02.04.21, 19:42h

Nakon smrti vakcinisane žene, i Nizozemska obustavlja korištenje AstraZenece za mlađe od 60 godina!
Ova odluka donesena je nakon što je preminula žena koja se cijepila AstraZenecom, što je potvrdilo i tamošnje ministarstvo zdravstva, te nakon najnovijih izvješća agencije za praćenje lijekova Lareb i razgovora sa zdravstvenim vlastima

 

 


Nizozemska vlada saopćila je da privremeno zaustavlja vakcinaciju AstraZenecom za ljude mlađe od 60 godina.


Ovaj potez u petak prati i izvještaje o vrlo malom broju ljudi koji su dobili krvne ugruške nakon što su primili ovu vakcinu, javlja AP.


Odluka Nizozemske dolazi tri dana nakon što su vlasti u Njemačkoj također prestale koristiti vakcinu AstraZenece za osobe ispod 60 godina. Njemačka je navela nove zabrinutosti zbog neobičnih krvnih ugrušaka kod malog broja onih koji su primili ovo cjepivo.


Holandska organizacija koja prati nuspojave vakcine kaže da je primila pet izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka s malim brojem krvnih pločica nakon vakcinacije AstraZenecom. Svi slučajevi dogodili su se između sedam i 10 dana nakon vakcinacije, a svi slučajevi su bili žene u dobi od 25 do 65 godina, prenosi agencija Fena.


A kako javlja Reuters, ova odluka donesena je nakon što je preminula žena koja se cijepila AstraZenecom, što je potvrdilo i tamošnje ministarstvo zdravstva, te nakon najnovijih izvješća agencije za praćenje lijekova Lareb i razgovora sa zdravstvenim vlastima.


Oko 10 hiljada rezerviranih termina za cijepljenje AstraZenecom bit će ukinuto, prenosi Reuters.


Privremeni prekid cijepljenja mlađih od 60 godina cjepivom AstraZeneca trajat će do 7. aprila, odnosno do datuma kada bi Europska agencija za lijekove (EMA) trebala ponovno dati smjernice.


Iz AstraZenece su priopćili da su u kontaktu s nizozemskim vlastima kako bi se riješila sva pitanja.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI