IVANA MARIĆ/ NAKON SVEGA - MOJA STRANA PRIČE

Hoće da me ušutkaju: Da li sam pogriješila što sam vjerovala da živim u gradu u kojem je dobro jače od zla?!

Front 02.04.21, 18:08h

Hoće da me ušutkaju: Da li sam pogriješila što sam vjerovala da živim u gradu u kojem je dobro jače od zla?!
Da neko sa strane zadnjih mjesec dana prati medijske objave u BiH, pomislio bi da je neka Ivana Marić najveći problem s kojim se ova država trenutno suočava i da bi svi problemi bili riješeni samo kad bi se nje riješili...

 

Nakon svega što se dešavalo oko nje sedmicama unazad, od kandidature za dogradonačelnicu Sarajeva do imenovanja za predsjednicu Nadzornog odbora Kamernog teatra 55, burnih reakcija, napada, prozivki, javnih optužbi, etiketiranja..., politička analitičarka Ivana Marić objavila je na svom Facebook profilu komentar, kao svojevrstan odgovor svima koji, kako navodi, godinama pokušavaju da je ušutkaju na različite načine.

 

U svom postu Ivana Marić piše:     


Da neko sa strane zadnjih mjesec dana prati medijske objave u BiH, pomislio bi da je neka Ivana Marić najveći problem s kojim se ova država trenutno suočava i da bi svi problemi bili riješeni samo kad bi se nje riješili.


Pored toga, pomislili bi da je, nakon člana Predsjedništva BiH, najvažnija funkciji u državi mjesto dogradonačelnika Sarajeva, a onda mjesto predsjednika Nadzornog odbora Kamernog teatra jer se upravo o tim pozicijama puno piše.


Posmatrač sa strane ne bi pomislio da je ovo država koja se bori s trećim, do sada najtežim, valom korona virusa u kojem smo u par mjeseci izgubili par hiljada građana. Koliko njih bi još uvijek bili živi da smo na izborima 2018. umjesto za SDA – HDZ – SNSD glasali za neke druge stranke koje bi pokazale više odgovornosti prema građanima, više mudrosti i savjesti i koje bi uradile sve da nabave vakcine, a svoj snage bi usmjerili na pronalazak rješenja, a ne na diskreditiranje onih koji ih kritikuju.


Jasno mi je zašto to rade vodeće nacionalne stranke jer sam za njih državni neprijatelj broj jedan. Oni već nekoliko godina na različite načine pokušavaju da me ušutkaju, ne zato što iznosim neistine već zato što otvoreno i bez straha govorim o njihovoj nesposobnosti i kriminalu. Pošto ne mogu osporiti ono što pričam, svi njihovi napadi su usmjereni direktno na mene. Dolazili su mi „prijatelji“ s ponudama i/ili prijetnjama, pokušali su mnogo puta da dobijem otkaz i ostanem bez posla, išli su čak i preko Zagreba, Berlina, Brisela, ali im to nije pošlo za rukom jer ni mene ni moje poslodavce nemaju čime ucijeniti niti šta ponuditi.


Bez obzira na sve te napade ostala sam uporna u borbi za bolje društvo, jer znam da ima dovoljno zdravih snaga koje žele da ova divna zemlja prodiše i da se riješi onih koji nas decenijama pljačkaju. Problem je što je vrh zauzeo ljudski otpad koji svojim smradom tjera sve dobro i pozitivno.


Da li sam pogriješila što sam prihvatila da budem jedan od kandidata NS za dogradonačelnika Sarajeva, jer sam željela dati svoj doprinos razvoju grada? Da li sam pogriješila što sam vjerovala da živim u gradu u kojem je dobro jače od zla i u kojem ljudi razmišljaju svojom glavom, a ne dozvoljavaju da im stavove, svojim spinovima, formiraju oni koji ih godinama pljačkaju i unazađuju?


Nisam pogriješila! Ja i dalje vjerujem da Sarajevo, a i cijela BiH jeste takvo mjesto pa ću se i dalje boriti da se zajedno riješimo retrogradne politike i korumpiranih političara. Oni koji se deklariraju kao vjernici će me najbolje razumjeti, jer oni bi trebalo da vjeruju da sve što se u životu dešava ima svoje razloge. I zaista je sve ispalo baš kako treba.


Nakon što su spinovima i zastrašivanjem osporili moju kandidaturu za dogradonačelnicu, na čemu sam im sada jako zahvalna, obzirom da je Bogićević odustao od kandidature, sada su bijesni jer nisu uspjeli osporiti da me Vlada KS imenuje za predsjednicu Nadzornog odbora Kamernog teatra.


Pričaju da sam se „uhljebila“, da mi je to utješna nagrada NS, SDP-a i NiP-a za mjesto dogradonačelnice, da nemam kvalifikacije i sve ostalo iz njihovog standardnog programa. Po komentarima se može zaključiti da mnogi ne znaju da mjesto predsjednika NO nije radno mjesto na koje prebacite radnu knjižicu, već da se radi o povremenom angažmanu za koji dobijete naknadu. Ne znam koji je iznos naknade, jer mi to nije bilo presudno, ali oni koji se u to razumiju kažu da se dobije par stotina KM. Pored toga, odmah sam rekla da se odričem te naknade u humanitarne svrhe, jer ja privatno mogu sasvim dovoljno zaraditi, a ovaj novac će drugima biti korisniji. Da li je to "uhljebljenje"?


U mojim nastupima i komentarima govorim o drugima tako da mnogi misle da ja živim od političke analize i da je to moja jedina kvalifikacija. Mnogi ne znaju da sam magistar ekonomskih nauka i doktorand na Univerzitetu u Sarajevu i da već desetak godina izučavam odnose s javnošću i političku komunikaciju s akcentom na političku propagandu, što je ujedno i tema mog doktorskog rada.


Ne znaju ni da preko 20 godina živim isključivo od svog rada daleko od budžeta BiH i da od toga sebi mogu osigurati ugodan život.


Ne znaju ni da radim i privatno kao PR savjetnik. Političkom analizom se bavim volonterski jer na to gledam kao na svoj dug društvu, jer ja sebi to mogu dozvoliti za razliku od mnogih koji ne žele ili ne smiju javno da kažu šta misle iz opravdanog straha da će zbog toga biti na neki način sankcionirani. Kao politička analitičarka ne dobijam novac ni od medija ni od stranaka ni od političara. Da ispunjavam političke želje, ne bi me napadali već bi naručili da napišem ono što njima odgovara.

Nakon što ste čuli i moju i njihovu stranu priče, lakše ćete donijeti svoj sud i presudu.


Drago mi je da je javnost zainteresirana za kvalifikacije i način izbora za dogradonačelnika Sarajeva i predsjednika NO Kamernog teatra i nadam se da će istu znatiželju pokazati za kvalifikacije i način imenovanja i za sve ostale pozicije u državi, recimo direktora OSA-e, direktorice KCUS-a, direktora i predsjednika nadzornih i upravnih odbora državnih kompanija.


Ono što posmatrači sa strane ne bi pomislili je da je ovo država u kojoj Vijeće ministara nije nabavilo vakcine čak ni za zdravstvene radnike, u kojoj predsjedavajući Vijeća ministara nije reagovao na dopise američke ambasade vezano za nabavku vakcina, da ministarstvo vanjskih poslova nije reagovalo na dopise ambasadora BiH u Rusiji vezano za nabavku vakcina, da ministrica vanjskih poslova umjesto donacije vakcina, donosi donaciju hurmi, u kojoj ministrica civilnih poslova, koja je najpozvanija za nabavku vakcina, ne osjeća nikakvu odgovornost, u kojoj premijer Vlade FBiH neće da glumi državu pa nije nabavio vakcine iako je mogao još prije tri mjeseca, u kojoj premijer FBiH godinu dana nakon početka pandemije traži savjete od građana kako da nabavi vakcine, u kojoj premijer FBiH novinarima obećava da će biti na listi prioriteta za vakcinaciju, vakcinama koje nije nabavio, u kojoj ministar zdravstva FBiH nije uradio ništa za nabavku vakcina ali je stao u prvi u red i uzeo vakcinu namijenjenu za zdravstvene radnike, pravdajući se da time želi građanima poslati poruku da se vakcinišu, vakcinama kojih nema, u kojoj su građani podnijeli krivičnu prijavu protiv vlasti zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa i kojom traže odgovornost nadležnih političara zbog katastrofalnih posljedica COVID – 19.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI