Hoće li BiH stati iza svojih umjetnika

U godini velikog uspjeha za bh. film, Fondacija s nikad manjim budžetom: Bh. kinematografija nikad nije bila ovako potentna!

Kultura 01.04.21, 15:28h

U godini velikog uspjeha za bh. film, Fondacija s nikad manjim budžetom: Bh. kinematografija nikad nije bila ovako potentna!
Bh. kinematografija nikada nije bila ovako potentna kada su u pitanju autori i projekti. S obzirom na sve godine navedeno Upravni odbor koristi priliku da uputi apel svim nadležnim državnim institucijama da čim je prije moguće stave u razmatranje rebalans budžeta za podršku produkciji BH i regionalnog filma

 

 

 

U godini kada se BH kinematografija nada osvajanju drugog Oskara u kategoriji najboljeg internacionalnog ostvarenja, što bi je sigurno svrstalo među najbolje u svijetu, Fondacija za kinematografiju suočava se sa nikad manjim budžetom za podršku proizvodnji novih ostvarenja BH i regionalnih autora kao i projekata iz grane komplementarnih djelatnosti, stoji u saopćenju Fondacije za kinematografiju koje potpisuje Ognjen Džinić.

 

- Fondacija za kinematografiju Sarajevo je od 2002. godine do danas podržala proizvodnju gotovo 450 filmskih naslova iz BiH i regiona te 450 projekata iz sfere komplementarnih djelatnosti i na taj način dala maksimalan doprinos proizvodnji i promociji BH filmova koji već treću deceniju osvajaju nagrade širom svijeta i predstavljaju jedan od najkvalitetnijih izvoznih proizvoda Bosne i Hercegovine.

 

Posljedice ovakvog trenda su nesagledive za filmsku industriju u BiH i za našu zemlju u cjelosti. Kao prvo kinematografija sa toliko vrhunskih umjetnika radi situacije u koju je dovedena i sve manjeg broja naslova u produkciji u posljednih 15 godina ostaje bez velikog broja radnika u svim granama proizvodnje filma. Novi mladi talentovani umjetnici u ovoj situaciji jednostavno ne mogu doći do izražaja pošto Fondacija raspolaže sa tako malim budžetom da može kvalitetno podržati projekte isključivo etabliranih i višestruko nagrađivanih autora.

 

Sa druge strane, naše producentske kuće se u posljednje vrijeme sve više okreću međunarodnim koprodukcijama pošto za svoje projekte ne mogu dobiti potrebne iznose za većinski dio budžeta produkcije od Fondacije za kinematografiju. Najbolji primjer je naš ovogodišnji kandidat za Oskara „Quo vadis, Aida?“. Iako su sredstva Fondacije bila inicijalna za pokretanje produkcije ovog vrhunskog ostvarenja, podrška u dva navrata bila je dovoljna da pokrije tek manji dio budžeta te se film uspio završiti samo zahvaljujući sposobnosti vodećih ljudi producentske kuće Deblokada. Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić uspjeli su u teškim okolnostima obezbijediti koproducentske ugovore i ostatak iznosa budžeta ovog izuzetno zahtjevnog projekta. To donosi da bh. filmovi imaju većinske međunarodne producente i sales agente i da veći dio novca ostvarene zarade ne ostaje u BiH.

 

Svi su svjesni da su cijeli svijet, BiH kao i kompletna svjetska filmska industrija jako uzdrmani pandemijom koronavirusa koja traje od januara 2020. godine, ali činjenica da su nadležne državne institucije sa planiranog iznosa od četiri miliona KM u 2020. godini Fondaciji odobrile budžet od 1,7 miliona KM a da je ove godine odobren budžet od samo 1,26 miliona KM, šalje vrlo obeshrabrujuću poruku našim autorima i ostalim filmskim djelatnicima.

 

Bh. kinematografija nikada nije bila ovako potentna kada su u pitanju autori i projekti. S obzirom na sve godine navedeno Upravni odbor koristi priliku da uputi apel svim nadležnim državnim institucijama da čim je prije moguće stave u razmatranje rebalans budžeta za podršku produkciji bh. i regionalnog filma putem Fondacije za kinematografiju Sarajevo i da se na taj način pokaže cijelom svijetu da država Bosna i Hercegovina stoji iza svojih umjetnika i autora i u najtežim trenucima za cijelu zemlju i društvo.

 

Sa druge strane, Upravni odbor Fondacije donio je odluku da se pokrene tradicionalna godišnja aktivnost odavanja priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj bh. kinematografije od njenog nastanka pa do danas te se shodno tome obratio strukovnim udruženjima iz BiH da daju svoje prijedloge. Namjera Fondacije za kinematografiju je se oda priznanje zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma te da se i na taj način skrene pažnja na njihov životni i profesionalni doprinos razvoju naše izuzetno plodonosne kinematografije.

 

Nakon što strukovna udruženja (Udruženje filmskih radnika, Udruženje rediteljica i reditelja, Udruženje glumaca i glumica te ostali) daju svoje pismene prijedloge sa imenima pojedinaca koji po njihovom stručnom mišljenju zaslužuju ovu vrstu priznanja, Upravni odbor Fondacije za kinematografiju pripremiće svečanu dodjelu prigodnih zahvalnica odabranima i na taj način im se u ime svih zahvaliti za izniman doprinos i promicanje kinematografije u BiH - stoji u saopćenju Fondacije za kinematografiju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI