Usvojena inicijativa poslanika Naše stranke u PSBiH

BiH će dobiti nagradu Denis Mrnjavac u cilju prevencije vršnjačkog nasilja

Hronika 31.03.21, 13:54h

BiH će dobiti nagradu Denis Mrnjavac u cilju prevencije vršnjačkog nasilja
Arnaut je Inicijativu u proceduru uputio 5. februara, dan prije 13. godišnjice mučkog ubistva Denisa Mrnjavca, šesnaestogodišnjeg učenika drugog razreda Gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu kojeg su na brutalan i bezobziran način ubili huligani u tramvaju kod Tehničke škole, par stotina metara od zgrade državnog parlamenta u kojoj je ova Inicijativa jučer usvojena

 

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojena je inicijativa poslanika Damira Arnauta iz Naše stranke za uspostavu nagrade „Denis Mrnjavac“, u spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja. Predviđeno je da se nagrada svake godine dodjeljuje jednom učeniku/učenici osnovne i jednom učeniku/učenici srednje škole, na nominaciju bilo koje škole u Bosni i Hercegovini.

 

Izglasano je da se nagrada treba sastojati od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje, kao i prikladnog priznanja za školu nagrađenog učenika/učenice, a detalje treba pobliže propisati Vijeće ministara.

 

Arnaut je Inicijativu u proceduru uputio 5. februara, dan prije 13. godišnjice mučkog ubistva Denisa Mrnjavca, šesnaestogodišnjeg učenika drugog razreda Gimnazije Katoličkog školskog centra u Sarajevu kojeg su na brutalan i bezobziran način ubili huligani u tramvaju kod Tehničke škole, par stotina metara od zgrade državnog parlamenta u kojoj je ova Inicijativa jučer usvojena. Ovo ubistvo je šokiralo Bosnu i Hercegovinu, ali i širi region i stalno nas podsjeća na potrebu suzbijanja vršnjačkog nasilja.

 

Arnaut je istakao da će uspostaviti blisku saradnju sa nadležnim Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH s ciljem što skorije implementacije ove inicijtive, kao i da će se zalagati za dalje jačanje sjećanja na Denisa Mrnjavca i druge žrtve vršnjačkog nasilja, te da u tom smislu podržava napore Udruženja mladih „Denis Mrnjavac“ da trg ispred Tehničke škole bude nazvan po ovom dječaku.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI