EMA odobrila zahtjev kompanije

Vakcina AstraZeneca promijenila ime - evo kako će se odsad zvati

Biznis Klub 30.03.21, 18:10h

Vakcina AstraZeneca promijenila ime - evo kako će se odsad zvati
Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je tema diskusije više puta otkako je krajem januara dobila zeleno svjetlo od EMA-e

 

Vakcina protiv korona virusa, koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneca, sada se zove Vaxzevria, objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lijekove (EMA).

 

Sama vakcina ostaje nepromijenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list Brussels Times.

 

EMA je promjenu imena u Vaxzevria odobrila 25. marta, na osnovu zahtjeva kompanije.

 

Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je tema diskusije više puta otkako je krajem januara dobila zeleno svjetlo od EMA-e.

 

Odmah nakon odobrenja, više zemalja u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

 

Kasnije, početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine AstraZeneca zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

 

EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbjedna i efikasna i da su dobici veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj.

 

Pored toga, kompanija je također bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.

 

(Nova.rs. DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI