Izbor gradonačelnika Sarajeva

Čengić: Ako SDP sad odluči kandidovati Bošnjaka, Ademović će morati odstupiti

Front 27.03.21, 20:11h

Čengić: Ako SDP sad odluči kandidovati Bošnjaka, Ademović će morati odstupiti
Sada kada je i definitivno da Bogićević neće biti gradonačelnik Sarajeva, postavlja se pitanje ko će biti novi kandidat za gradonačelnika, jer se proces izbora u Gradskom vijeću mora privesti kraju

 

Irfan Čengić (SDP) bio je koordinator unutar "Četvorke", pa i općenito stranaka i vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva, čovjek koji se ponajviše trudio da Bogić Bogićević postane gradonačelnik. Onog momenta kada je Bogićević povukao svoju kandidaturu zbog dobro poznatih razloga, i Čengić je podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u.

 

 

 

Više puta je posljednjih dana isticao da mu je izrazito teško palo kako se ova priča završila.

 

- Više bih volio da sam umro, nego što sam bio sa Bogićem u kancelariji dok smo pratili sjednicu, i šta smo uradili takvoj veličini - naveo je, između ostalog, u objavi da podnosi ostavku na funkcije u SDP-u.

 

Sada kada je i definitivno da Bogićević neće biti gradonačelnik Sarajeva, postavlja se pitanje ko će biti novi kandidat za gradonačelnika, jer se proces izbora u Gradskom vijeću mora privesti kraju.

 

- Ja sam dao ostavku u organima, sad sam samo običan član SDP-a, tako da ne mogu ja govoriti o tome. Međutim, ono što znam da još nismo o tome razmišljali, jer je Bogićević još uvijek za nas neprežaljen - kaže Čengić.

 

Na čelo Gradskog vijeća je jučer izabrani Jasmin Ademović, Bošnjak. Po Statutu Grada Sarajeva, gradonačelnik ne može biti iz istog naroda kao i predsjedavajući. Znači li to da će SDP, odnosno "trojka" u kojoj su još Narod i pravda i Naša stranka, predložiti opet Srbina kako bi se zadovoljio taj kriteterij iz Statuta?

 

Čengić u izjavi za Faktor kaže kako ne znači da će to opet biti Srbin.

 

- Bogić Bogićević nije dobio to mjesto jer je Srbin, već jer je najbolji čovjek. Dakle, kada SDP eventualno odluči ko je to, onda će se partneri morati prilagođavati. Jer zbog tog mjesta mi smo dali sve općine - kaže Čengić.

 

Pojašnjenja radi, SDP je na novembarskim izborima u Kantonu Sarajevo sve načelničke pozicije prepustio koalicionim partnerima, osim što su imali kandidata za načelnika u Trnovu. U gradskim općinama su podržali kandidate NiP-a i Naše stranke.

 

Ako se SDP odluči za Bošnjaka, pojašnjava Čengić, Jasmin Ademović će "morati podnijeti ostavku, ako to bude Hrvat ili Srbin onda neće".

 

- Jedini uvjet propisan Statutom jeste da je ta osoba upisana u birački spisak u Gradu Sarajevu, odnosno četiri gradske općine prije održavanja lokalnih izbora - precizirao je Čengić.

 

Kandidati za dogradonačelnike su Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka). Nakon izglasavanja Bogićevića za gradonačelnika, a prije nego je javno saopćio da ne prihvata mandat, iz NiP-a i Naše stranke su pokušali izglasati i dogradonačelnike na sjednici 26. marta, iako se u tom momentu nije znalo da li će Bogićević uopće pristati da bude gradonačelnik. To je informacija za koju je javnost saznala posredstvom društvenih mreža, ali i na osnovu svjedočenja pojedinih vijećnika. Zbog svega toga, da li će Bašić i Margetić ostati kandidati za dogradonačelnike i da li su tačne ove informacije o pokušaju njihovog izbora, pitali smo i Čengića.

 

- Ako prijedlog za gradonačelnika bude srpske nacionalosti ostati će kandidati, ako prijedlog bude Bošnjak, onda Bašić neće moći. Ako prijedlog bude Hrvat, onda Magretić neće moći biti kandidatkinja. To je stvar Statuta ništa više. Bilo je takvih ideja ali sam to uspio zaustaviti, jer nije po Poslovniku, niti ima logike da imamo zamjenike, a nemamo gradonačelnika - kaže Čengić.

 

O spekulacijama kako je Ademović rekao da će se povući ukoliko Bogićević ne bude izabran, Čengić kaže da o tome ne zna ništa.

 

- Nisam čuo takve informacije, sve zavisi od toga koje nacionalosti će biti prijedlog SDP-a, ako bude Bošnjak onda će morati odstupiti, ako ne bude Bošnjak prijedlog za gradonačelnika, onda SDP neće tražiti odstupanje - izričit je Čengić.

 

Da li je tačno i da li on ima ta saznanja, pitali smo Čengića, da je prvobitni dogovor sa Ibrahimom Hadžibajrićem (NBL-NES) bio da član NBL-a Seid Škaljić bude u rukovodstvu Gradskog vijeća te da je stvarni uzrok toga što Škaljić nije glasao za Ademovića, taj što je dogovor sa Hadžibajrićem izigran. Napomene radi, da je Škaljić bio opcija za člana rukovodstva Gradskog vijeća, Ademović ne bi mogao biti kandidat za predsjedavajućeg, jer su obojica Bošnjaci.

 

- Nije to bio dogovor. To je bio zahtjev Seida Skaljića koji je NiP odbio, jer su željeli da Bošnjak bude na čelu Gradskog vijeća. Nakon toga nam je Škaljić saopćio "da će selameta tražiti negdje drugo" i od tada je pukla "Četvorka" u Sarajevu i počeli su udari jači na Bogićevića - kazao je Čengić za Faktor.

 

Postojali su, bar tako neki vijećnici tvrde, razgovori sa NiP-om da za predsjedavajućeg predlože vijećnika Tonija Vukadina (Hrvat), kako bi se problemi pri izboru za rukovodstvo Gradskog vijeća, ali i gradonačelnika izbjegli. Čengić takvu informaciju potvrđuje.

 

- Ja sam to predložio na jednom sastanku da Toni Vukadin kao Hrvat rukovodi Gradskim vijećem kako bi se mogla zadovoljiti i lična ambicija Seida Škaljića kako bi spasili njegovu ruku za Bogićevića, ali su partneri smatrali da ukolilo je gradonačelnik Srbin, Gradsko vijeće mora voditi Bošnjak - kaže Čengić.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI