Tužan dan

Kako su se Halid Bešlić, Željko Komšić i Edo Maajka oprostili od Čička: 'Otišla je još jedna legenda grada Sarajeva'

Kultura 27.03.21, 17:25h

Kako su se Halid Bešlić, Željko Komšić i Edo Maajka oprostili od Čička: 'Otišla je još jedna legenda grada Sarajeva'
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća porodici i prijateljima

 

Vijest da je preminuo muzičar Želimir Alatrac Čičak rastužila je mnogo u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Njegovi prijatelji, fanovi i saradnici opraštaju se putem društvenih mreža.

 

Iz Asocijacije kompozitora – muzičkih stvarala AMUS kazali su kako je Čičak bio legenda sarajevske muzičke scene i njihov član.

 

“Altarac će ostati upamćen kao pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne”, naveli su iz AMUS-a.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća porodici i prijateljima.

 

“Mnogo me rastužila vijest o smrti sarajevskog legendarnog umjetnika Želimira Altaraca Čička. Iskreno saosjećam sa porodicom i prijateljima. Čičak je dao veliki doprinos razvoju muzičke kulture u Bosni i Hercegovini, a ostaće zapamćen i kao promotor i organizator velikih kulturno-umjetničkih manifestacija, publicist i voditelj mnogih radijslih i televizijskih emisija. Bio je inspiracija mnogima”, navodi se u saučešću Komšića, saopćeno je iz njegovog ureda.

 

Reper Edo Maajka kazao je kako je Čičak bio “istinska legenda glazbene scene”.

 

“Prvi put sam stao na binu Doma mladih i Skenderije zahvaljujući tebi, ne samo ja već i mnoge generacije prije mene. Hvala ti za sve koncerte, okupljanja, druženja, prilike i dobre zezancije koje smo imali. Neka ti je laka zemlja prijatelju. Odmori, zaslužio si”, napisao je mladi muzičar Mirza Salković.

 

Halid Bešlić, legenda narodne pjesme, oprostio se od Želimira riječima:

 

"Otišla je još jedna legenda grada Sarajeva, neka ti je laka Bosanska zemlja. Tvoj Halid", napisao je na svom Facebook profilu.

 

Ambasada Italije u BiH također se oglasila.

 

“Čičak je svojim radom zadužio sve nas i učinio puno toga za BiH. Uvijek će nam biti u srcu”, napisali su iz Ambasade.

 

Na mrežama su oglasile i brojne kulturno-umjetničke ustanove koje su mu odale počast i zahvalile se na pomoći i saradnji.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI