JOSIP PEJAKOVIĆ PORUČIO BOGIĆEVIĆU

Hajde, bolan, progutaj, kao i mnogo puta do sada! Vrati se tamo gdje je tvoje mjesto, sa građanima Sarajeva!

Kultura 26.03.21, 17:43h

Hajde, bolan, progutaj, kao i mnogo puta do sada! Vrati se tamo gdje je tvoje mjesto, sa građanima Sarajeva!
Pozivamo ga u ime, prije svega, naše djece koja treba da osjete taj fini kontinuitet u kojem je on učestvovao kao mlad čovjek prije 30 godina kada je pokazao veliku odvažnost, hrabrost, rekavši to sudbonosno "NE", do današnjih dana, kada će vjerovatno izreći toliko sudbonosno "DA"

 

 


Hajde, bolan, progutaj i ovoga puta, kao mnogo puta do sada što si uradio - vrati se tamo gdje je tvoje mjesto, a tvoje mjesto je u stolici gradonačelnika, sa svojim građanima, građanima GRADA SARAJEVA!

 

Ovim riječima je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba bard bosanskohercegovačkog glumišta Josip Pejaković, uz mnogo emocija, sasvim iskreno, pozvao Bogića Bogićevića, njegovog prijatelja, da – svemu uprkos - u ime građana, a ne sitnih politika i još sitnijih političkih duša, povuče odluku kojom odbija kandidaturu za prvog čovjeka grada.


- Mislim da će Bogi odvagati ogromnu želju običnog svijeta i, naravno, intelektualne elite koja ga podržava, na čelu sa akademikom Esadom Durakovićem. Jer je krajnji trenutak da u ova vrlo turbulentna vremena jedna takva osoba kakva je on, regionalno na vrlo visoko na ljestvici, povede ovaj grad u neka bolja vremena - kaže Pejaković.


Otkriva i da ga je i lično pozvao da ne odustane, ali i ranije da prihvati ponudu.


- Mi smo se dogovarali da ću mu biti pri ruci, da mu pomognem sa te strane kad je kultura u pitanju, on se tome radovao. Pravili smo neke zajedničke planove. Htjeli smo pokazati da grad, prije svega, može biti metropola preko institucija kulture koje u njemu stoje - dodaje.


Smatra da je Bogićević, ipak, svjestan da ne donosi odluku sam.


- On donosi odluku u ime svih nas koji ga podržavamo. A mi ga ne podržavamo u odluci da NE BUDE, već da BUDE na čelu Grada Sarajeva. I tu je jedan paradoks koji se dešava. Pozivamo ga u ime, prije svega, naše djece koja treba da osjete taj fini kontinuitet u kojem je on učestvovao kao mlad čovjek prije 30 godina kada je pokazao veliku odvažnost, hrabrost, rekavši to sudbonosno "NE", do današnjih dana, kada će vjerovatno izreći toliko sudbonosno "DA" - da Sarajevo može, treba, mora biti drugačiji grad nego što je sada - kaže Pejaković za Radiosarajevo.ba.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI