Nakon što su primili njihov akt i saopćenje za javnost

SDA odgovorila Ruskoj ambasadi: 'Niko u BiH nikada ne bi učestvovao u savezu koji je prijetnja narodu Rusije'

Front 25.03.21, 13:26h

SDA odgovorila Ruskoj ambasadi: 'Niko u BiH nikada ne bi učestvovao u savezu koji je prijetnja narodu Rusije'
Ne razumijemo o kakvoj „ekspanziji“ NATO govorite kada je BiH u pitanju, zašto je to „neprijateljski korak prema Rusiji“ i kako to BiH može postati „država na ratnoj liniji“. Ruska Federacija odavno dijeli granicu sa zemljama koje su članice NATO saveza i koje se nalaze između BiH i Rusije - navode iz SDA

 

Stranka demokratke akcije (SDA) u odgovoru Ambasadi Ruske Federacije u BiH navodi da su primili njihov akt i saopćenje za javnost koje se odnosi na integraciju Bosne i Hercegovine NATO savezu.

 

Iz teksta saopćenja, kako navode iz SDA, jasno proizilazi da je za odnose BiH i Ruske Federacije neophodno razjasniti niz nedoumica i pogrešnih pretpostavki sadržanih u aktu i saopćenju.

 

SDA naglašava da je Bosna i Hercegovina prijateljska zemlja Ruske Federacije, i ničim to prijateljstvo nije, niti kani dovesti u pitanje. U isto vrijeme Bosna i Hercegovina je suverena zemlja, i, kao i Ruska Federacija, kani svoj put birati sama, na bazi volje svojih građana koje predstavaljaju njihovi zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, dodaju iz SDA.

 

 - U svom aktu ste naveli da „Stranka demokratske akcije nije čitava Bosna i Hercegovina“. Naravno da nije, mi to sebi ne umišljamo, naši zastupnici čine manje od četvrtine Predstavničkog doma PS BiH. Napominjemo da je Zakon o odbrani BiH, kojim je određen integracijski put BiH ka članstvu u NATO-u, prošao kroz oba doma PS BiH, uz proceduru koja podrazumijeva entitetsko glasanje u Predstavničkom domu, i suglasnost predstavnika sva tri naroda u Domu naroda. Dakle i volju entiteta Republika Srpska, također i volju Srba kao jednog od konstitutivnih naroda BiH - navode iz SDA.

 

Slično je bilo, kako dodaju, i sa odlukama tročlanog Predsjedništva BiH, onom iz 2009., ali i iz 2019. godine koje su trasirale i potvrdile odnos BiH i NATO-a. Pojedini političari u BiH su, navodno, u međuvremenu promijenili mišljenje, ali procesi koji se odnose na strateške ciljeve BiH se mogu zaustaviti isključivo promjenom zakona i važećih strategija, ne promjenom mišljenja političara na dnevnoj bazi. Niko za sada, napominju iz SDA, nije predložio takve izmjene Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

- Niko u Bosni i Hercegovini nikada ne bi učestvovao u savezu koji je prijetnja narodu Rusije, i ne vidimo nijedan historijski fakat radi kojeg NATO doživljavate kao „naoružanu armadu usmjerenu protiv Rusije“!? Također, ne znamo otkud vam ideja da članstvom u NATO savezu Bosna i Hercegovina preuzima obavezu da „šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke ciljeve“?- dodaju iz SDA.

 

Naglašavaju da je NATO savez odbrambeni, a ne agresorski savez, u kojem svaka zemlja zadržava suverenitet u donošenju odluka u angažovanju vlastitih vojnih snaga.

 

 - Ne razumijemo o kakvoj „ekspanziji“ NATO govorite kada je BiH u pitanju, zašto je to „neprijateljski korak prema Rusiji“ i kako to BiH može postati „država na ratnoj liniji“. Ruska Federacija odavno dijeli granicu sa zemljama koje su članice NATO saveza i koje se nalaze između BiH i Rusije - navode iz SDA.

 

Bosna i Hercegovina je, napominju, od tih granica udaljena hiljadama kilometara.

 

 - Pitate se „koga se to Bosna i Hercegovina boji“ i „zar je NATO duševna bolnica za liječenje strahova i fobija“. Bosna i Hercegovina se ne boji nikoga, što je dokazala odbranom od višestruko jačeg agresora prije par decenija. Ali želimo spriječiti mogućnost novih sukoba na Balkanu, jer zemlje koje su izvršile agresiju na BiH se ponovo naoružavaju. Agresiju iz nedavne prošlosti, koja je izmijenila etničku strukturu zemlje i kulminirala genocidom, zaustavila je upravo saradnja Armije R BiH i NATO saveza, i to je razlog zbog kojeg vjerujemo u trajnu saradnju i savez- ističu iz SDA.

 

Dodaju da takav savez nije usmjeren ni protiv koga, osim protiv potencijalnih napadača. NATO danas ima jako dobre odnose i česte zajedničke vježbe sa zemljama koje su prije 26 godina bile izložene NATO udarima.

 

- Moramo prevazići podjele i težiti trajnom miru i saradnji. Zato vjerujemo u vašu procjenu da nam je svima potreban „kvalitativno novi sistem kolektivne sigurnosti na kontinentu, koji zahtijeva ujedinjenje napora u borbi protiv novih prijetnji i rizika“. Ne vidimo nijedan razlog da ti ujedinjeni napori ne idu u smijeru saradnje Rusije sa članicama NATO saveza, i sa svim zemljama Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu - saopćeno je iz Press službe SDA BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI