VIDEO/ JASNA BARJAKTAREVIĆ - KAKO SAČUVATI ZDRAV RAZUM

Mnogi su mislili da širim paniku, ali jasno je da smo ušli u eru bioloških problema i da ovo postaje naš život

Nedjeljni magazin 19.03.21, 11:15h

Mnogi su mislili da širim paniku, ali jasno je da smo ušli u eru bioloških problema i da ovo postaje naš život
Vrijeme je da nađemo neki novi način kako ćemo sve ovo da podnesemo... Ovo je nešto što je postalo naš život i konačno to trebamo da prihvatimo - smatra dr. Barjaktarević

 

 

Socijalni život gotovo da ne postoji, mnoga radna mjesta su ugrožena, živimo u strahu, lijepa vremena pamtimo, novih se plašimo.


Kako sačuvati zdrav razum? Upravo to je bila tema sinoćnjeg izdanja Večernjeg studija na N1, a gost je bila prof. dr. sc. Jasna Bajraktarević – psihologinja i psihoterapeutkinja.


Možemo li i kako sebi pomoći u ovoj borbi sa nevidljivim neprijateljem, ali i sa samim sobom?


- Vrijeme je da nađemo neki novi način kako ćemo sve ovo da podnesemo... Ovo je nešto što je postalo naš život i konačno to trebamo da prihvatimo - smatra dr. Barjaktarević.


Na pitanje kakva je generalna dijagnoza bh. društva nakon godinu dana života u pandemiji i postoji li neka terapija koju bismo kolektivno mogli da primijenimo kako bismo krenuli dalje, bolje, optimističnije, odgovara:


- U ovom momentu ne postoji nijedno mjesto na svijetu gdje možete otići, a da budete zaštićeni, čitav svijet je u ovome. Dakle, tu gdje jeste isto vam je kao i svakom drugom, i na to se morate navići. Kada sam u martu mjesecu prošle godine rekla da će sve ovo potrajati, mnogi ljudi su mislili da je to nekakva informacija koja širi paniku. Međutim, ispostavilo se da je to nešto što postaje naš život. Danas ću reći da svijet poslije korone, i prije, ali i tokom korone, više nikad neće biti isti. Puno je bolje da sebi objasnimo da je ovo način života kojem polako trebamo da se prilagodima. Biće bolje, ali biće i gore... Virus će mutirati, ovaj i neki drugi, ali definitivno smo ušli u eru bioloških problema koje su najavljivali američki filmovi.


Kompletan razgovor sa dr. Jasnom Barjaktarević gledajte u priloženom videu...   

 

   

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI