Istraživanje objavljeno u uglednom časopisu 'Nature'

Britanski soj sve se više širi regionom: Nije samo zarazniji nego i 50 posto smrtonosniji

Lifestyle 18.03.21, 10:44h

Britanski soj sve se više širi regionom: Nije samo zarazniji nego i 50 posto smrtonosniji
Naša analiza sugerira da B.1.1.7 nije samo prenosiviji od postojećih inačica SARS-CoV-2 nego da također može uzrokovati ozbiljnije bolesti, zaključuju u uvodu autori

 

Istraživanje grupe u kojoj radi i hrvatska epidemiologinja Petra Klepac koje je pokazalo da je britanski soj koronavirusa B.1.1.7. ne samo značajno zarazniji nego i smrtonosniji od donedavno uobičajenog, objavljen je 15. marta u jednom od najuglednijih znanstvenih časopisa Nature.


Mutacija virusa SARS-CoV-2 poznata po kodnom nazivu B.1.1.7 prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji u septembru 2020. Ubrzo se proširila u više zemalja širom svijeta, među kojima je i Hrvatska, piše Index. Direktor NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar u ponedjeljak je izjavio da je u Hrvatskoj taj soj već uzrok oko 50% potvrđenih zaraza te da njegov udio ubrzano raste, što je u srijedu potvrdio i prvi čovjek HZJZ-a Krunoslav Capak.

 

Ne samo zarazniji nego i opasniji

 

Autori studije u Natureu u uvodu ističu da je više studija utvrdilo da je B.1.1.7 prenosiviji od postojećih inačica, no da one nisu otkrile dovodi li infekcija njime do neke promjene u težini bolesti.

 

Tim je analizirao skup podataka koji povezuje 2.245.263 pozitivna testa na SARS-CoV-2 i 17.452 smrtna slučaja od covida-19 u Engleskoj od 1. septembra 2020. do 14. februara 2021. U 1.146.534 (51%) ta testa prisutnost ili odsutnost B.1.1.7 mogla se identificirati zbog mutacija soja koje sprečavaju PCR amplifikaciju ciljanog gena spike.

 

Na temelju 4945 smrtnih slučajeva s poznatim statusom znanstvenici su procijenili da je opasnost od smrti povezana s britanskim sojem veća za 55% nakon kontrole po dobi, spolu, etničkoj pripadnosti, socijalnoj deprivaciji, lokaciji doma za starije, lokalnoj vlasti, prebivalištu i datumu testiranja.

 

Iz toga proizlazi da se rizik za smrt muškarca starog između 55 i 69 godina u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa povećao s 0.6% na 0.9%.

 

"Naša analiza sugerira da B.1.1.7 nije samo prenosiviji od postojećih inačica SARS-CoV-2 nego da također može uzrokovati ozbiljnije bolesti", zaključuju u uvodu autori.

 

Petra Klepac iz London School of Hygiene and Tropical Medicine kaže da je povećana smrtnost, uz povećanu prenosivost soja B.1.1.7, jedan od razloga zašto u posljednja tri mjeseca Velika Britanija bilježi toliki broj smrtnih slučajeva.

 

"Budući da je taj soj u porastu u mnogim zemljama, znači i da tamo možemo očekivati povećanu smrtnost. No dobra vijest je da su cjepiva efikasna protiv soja B.1.1.7.", ističe Klepac.  

 

Broj infekcija britanskim sojem u SAD-u udvostruči se svakih 10 dana

 

Kako je Index već pisao, jedno američko istraživanje otkrilo je da se broj infekcija britanskim sojem u SAD-u udvostručuje svakih deset dana.

 

Studija je pokazala da bi soj B.1.1.7, ako se ne suzbije, u martu 2021. mogao prevladati u toj zemlji.

 

Prema američkom istraživanju, incidencija varijante na nacionalnoj razini raste oko 7% dnevno, nešto sporije nego u evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, gdje stopa rasta iznosi 10.4% dnevno. Niža brzina prijenosa u SAD-u mogla bi se objasniti ograničenim raspoloživim podacima ili konkurencijom drugih još prenosivijih inačica virusa, navodi se u izvještaju.

 

Ostatak teksta čitajte na Index.hr.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI