Ništa lakše

Bilo je dovoljno okrenuti broj telefona: Kako je 'obični' bh. građanin za par sati pronašao milion dostupnih vakcina?

Mediji 16.03.21, 15:52h

Bilo je dovoljno okrenuti broj telefona: Kako je 'obični' bh. građanin za par sati pronašao milion dostupnih vakcina?
Bilo je dovoljno nazvati broj dostupan na web stranici firme koja posluje isključivo preko evropskih banaka najvišeg rejtinga. Odavno je moguće naručiti milion vakcina, sa najviše 15 dana isporuke

 

 

Izvor: Zurnal.info

Piše: Amarildo Gutić

 

Mjesecima smo svjedoci manipulacija, laži i izbjegavanja odgovornosti, za nabavku vakcina. "Nema ih dovoljno", "pokupovale bogate zemlje", "bogatije zemlje ne mogu nabaviti", samo su neke od izjava nadležnih i nenadležnih. Kulminiralo je krajem prošle i početkom ove sedmice, naročito u Federaciji. Na trenutak je izgledalo da vidimo „350.000 vakcina na kraju tunela“. No, samo na trenutak, ponovo su prevagnule političke i svake druge manipulacije.

 

Redakcija Žurnala je odlučila da napravi mali eksperiment i u okviru naših skromnih mogućnosti, pokušamo pronaći vakcine. Zamolili smo jednog građanina Bosne i Hercegovine, koji ima iskustvo sa načinom poslovanja u Zapadnoj Evropi, da pokuša samostalno istražiti mogućnost nabavke vakcina.

 

Trebalo mu je samo par sati da stupi u kontakt sa firmom iz Zapadne Evrope, koja ima predstavništva i u zemljama Srednjeg Istoka, te dobije sve relevantne informacije. Kako kaže, bilo mu je dovoljno da kontaktira telefonski broj dostupan na web stranici firme. Komunicirao je na francuskom jeziku a Žurnal posjeduje glasovne snimke i tekstualne poruke.

 

poruke

 

„Znam za situaciju u vašoj državi, mogli su još prije dva mjeseca sve nabaviti“, odmah mu je rekao predstavnik firme koju je kontaktirao.

 

Također je naglasio da rade samo preko banaka visokog rejtinga u Evropi i da ne ugovaraju količine manje od milion vakcina.

 

„Problem je što kod vas žele brzo i mnogo zaraditi. Ne može nam naručiti 100.000 vakcina i zaraditi milion, to je i za mene veliki novac“, nastavlja sagovornik očito upoznat sa ovdašnjim sistemom „trgovine“.

 

U porukama koje imamo u arhivi, precizirao je ponudu:

 

- Isporučujemo vakcine Sputnik, minimalna količina je milijun doza.

 

- Rok isporuke je 15 dana maksimalno. Moguće je i prije.

 

- Nudimo pošiljke od milion doza, potpuno plaćanje ili neopozivi akreditiv od AAA banke.

 

- Količine manje od jednog miliona biće dostupne ovog ljeta

 

Firma koju smo kontaktirali je samo jedna od brojnih koje mogu obezbijediti vakcine. Poslovni čovjek s kojim smo komunicirali tokom ovog malog "testa" nam tvrdi da se radi o ozbiljnoj firmi.

 

Kako je moguće da samo jedna osoba, bez pomoći diplomatsko-konzularnih predstavništava, ministarstava, savjetnika i eksperata, za samo par sati pronađe vakcine, a da naše vlasti to nisu u stanju? Da li je moguće da se niko od njih nije dosjetio da otvori web stranicu nabavljača i kontaktira broj telefona?

 

Moguće je. Sa ovakvim vlastima, sve je moguće.

 

(Zurnal.info, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI