UGLEDNI DOKTOR PORUČIO GRAĐANIMA

Zašto je dr. Kacila napustio sjednicu 'Ad hoc tima': Ovo je rasulo, ko god može i gdje god može, neka se vakciniše!

Hronika 15.03.21, 21:21h

Zašto je dr. Kacila napustio sjednicu 'Ad hoc tima': Ovo je rasulo, ko god može i gdje god može, neka se vakciniše!
Meni je, zaista, impozantna neprofesionalnost onih koji trebaju biti vođe i onih koji trebaju upravljati sistemom, a koji se u zadnjih pola godine ponašaju kao da ne postoje - kazao je prof. dr. Kacila

 


Prof. dr. Mirsad Kacila napustio je današnju sjednicu "Ad hoc tima" za pregovore s proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima o provedenim pregovorima kojoj u Sarajevu putem videolinka prisustvuje i federalni premijer, Fadil Novalić.


Sjednica je sazvana je nakon cjelokupne dramatične situacije s nabavkom vakcina za Federaciju BiH i činjenicom da nisu potpisani ugovori s dobavljačima do krajnjeg roka koji je istekao danas u 10 sati.


Nakon što je potvrđeno da su izabrani dobavljači MGM Farm Kakanj i Krajina Group iz Banje Luke zatražili dodatnih 48 sati za dostavljanje neophodne dokumentacije, u međuvremenu su se pojavile nove tri kompanije zainteresirane za nabavku vakcina te se na sjednici "Ad hoc tima" pokušalo iznaći rješenje situacije.


- Insistiralo se na nečemu što nema osnove. Nisu se stekli uslovi za dalji rad u procesu nabavke vakcina i ja nisam želio biti dio te priče, a moje kolege iz Tima, naravno, imaju pravo na to i neka nastave raditi onako kako misle da trebaju. Meni je, zaista, impozantna neprofesionalnost onih koji trebaju biti vođe i onih koji trebaju upravljati sistemom, a koji se u zadnjih pola godine ponašaju kao da ne postoje - kazao je prof. dr. Kacila za Avaz.


Istaknuo je da je "Ad hoc tim" koji je formiran kako bi Vladi FBiH i Zavodu za javno zdravstvo pomogao u procesu nabavke vakcine, svojom ulogom u samo dva dana uradio jako puno posla i to, kako je naveo, mnogo više nego je sama Vlada FBiH uradila u zadnjih pola godine.


- Cijeli proces smo završili i prepustili odluku Vladi F BiH. Međutim, ta odluka se u ekstremno brzom roku zakomplicirala. Na uslovljavanja ne želim pristajati , jer sam insistirao na tome da se , najprije, pribavi potrebna dokumentacija, a potom da se krene u proces nabavke - rekao nam je on.


Prof. Kacila je, na kraju, uputio poruku građanima:


- Ko god može i gdje god može, neka se vakciniše. Jer, čekajući uvaženu gospodu da nešto naprave, bojim se da to neće dočekati. Zbog načina na koji rade i kako rade, stičem dojam ili da ne znaju ili ne žele biti uključeni u proces 24 sata dnevno, onako, kako to u drugim državama čine predsjednici vlada, koji direktno komuniciraju sa subjektima koji se bave proizvodnjom vakcina.
Nažalost, mi nemamo tu mogućnost, jer naše vodeće glave, jednostavno, pokušavaju da im neko drugi završi posao. Ovo je jedno rasulo i nemogućnost da se adekvatno reaguje, da se povuku promptni i direktni potezi, a samo s jednim ciljem - zaštite stanovništva Federacije BiH - potcrtao je on.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI