sve više zemalja obustavlja

Njemačka zaustavila cijepljenje AstraZenecom

Hronika 15.03.21, 16:44h

Njemačka zaustavila cijepljenje AstraZenecom
Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island i Nizozemska privremeno su obustavili cijepljenje cjepivom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su cijepljenje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja

 


Njemačka je zaustavila cijepljenje cjepivom Oxford / AstraZeneca slijedeći savjete nacionalnog regulatora kako bi istražila prijave o pojavi krvnih ugrušaka.

 

Savezna vlada obustavila je cijepljenje AstraZenecom, uzvijestilo je Ministarstvo zdravstva, a prenosi Spiegel.

 

Podsjetimo, osim Njemačke još nekoliko europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je cjepivo sigurno, prenosi N1.

 

Danska, Irska, Bugarska, Norveška, Island i Nizozemska privremeno su obustavili cijepljenje cjepivom AstraZenece. Italija, Austrija, Estonija, Latvija, Luksemburg i Litva zaustavili su cijepljenje serijom koja je distribuirana u 17 zemalja.

 

Europska agencija za lijekove (EMA) prošli tjedan je objavila da zasad nema dokaza koji bi povezali cjepivo AstraZenece s bolestima dviju austrijskih državljanki od kojih je jedna preminula deset dana nakon cijepljenja.

 

Austrijska agencija za javno zdravstvo zaustavila je upotrebu jedne serije cjepiva nakon što je osobi koja je cijepljena dijagnosticirana tromboza nakon čega je umrla, a druga je hospitalizirana s plućnom embolijom i oporavlja se.

 

Farmaceutski laboratorij AstraZeneca u nedjelju je objavio da istragom nije pronašao dokaze povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u osoba imuniziranih njegovim cjepivom protiv covida-19.

 

“Pomna analiza svih raspoloživih sigurnosnih podataka više od 17 milijuna ljudi cijepljenih u Europskoj uniji i UK-u cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nije pokazala dokaze povećanog rizika za plućnu emboliju, duboku vensku trombozu ili trombocitopeniju”, navodi se u izjavi u proizvođača.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)

 

BLIN
KOMENTARI