Raspada li se većina u Gradskom vijeću

Skaki još jedan mandat: Hoće li zbog Ivane Marić propasti kandidatura Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva?!

Front 14.03.21, 10:17h

Skaki još jedan mandat: Hoće li zbog Ivane Marić propasti kandidatura Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva?!
Cijeli proces oko izbora gradonačelnika Sarajeva mogao bi se još uvijek zakomplicirati, odnosno Abdulah Skaka mogao bi teoretski dobiti još jedan mandat

 

 

 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, nakon dužeg procesa, konačno je izabrano.


To je prvi preduvjet za izbor novog gradonačelnika Sarajeva. S obzirom na to da stranke Četvorke imaju većinu u Vijeću, Bogić Bogićević trebao bi biti izabran za prvog čovjeka Grada Sarajeva.


Međutim, cijeli proces mogao bi se još uvijek zakomplicirati, odnosno Abdulah Skaka mogao bi teoretski dobiti još jedan mandat, piše Raport.


Na to je upozorio Ifran Čengić, svojevrsni koordinator ispred SDP-a i stranaka Četvorke za izbor Gradskog vijeća i gradonačelnika.


“Bogićević je državnik i veliki čovjek, on ne želi da nastupa na TV i kontaktira sa vijećnicima, da se to ne bi protumačilo kao lobiranje i pritisak.

 

Mnogi podcjenjuju Skaku, ali ga ja shvatam ozbiljno, to što smo mu pokvarili plan A,B, C,D,E, ne znači da on nema “Plan F” kako da ostane Gradonačelnik”, napisao je Čengić.


On je objasnio i šta je Skakin navodni plan F.


“Njegov “Plan F”je da pronađe nekog vijećnika iz reda srpskog naroda kojeg će na tajnom glasanju po metodama iz prošlog mandata izabrati za Predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Gradonačelnik ne bi mogao biti iz reda srpskog naroda.

Ako mu uspije “Plan F” onda će se kandidovati za Gradonačelnika, ako ne uspije neće ni izaći na megdan. Vidjeli ste da i rukovodstvo SDA javno podržava Bogićevića”, navodi Čengić u svojoj objavi.


Srbin o kojem Čengić priča je, prema informacijama Raporta, Srđan Srdić. On je u Općinsko vijeća Novo Sarajevo ušao kao NiP-ovac, ali je zbog malverzacija izbačen. Srdić je ušao i u Gradsko vijeće i već se duže vrijeme špekulira da je on potureni “igrač SDA”.


Kako je dalje naveo Čengić, pojavio se i novi problem, a to je izbor dogradonačelnika Sarajeva. Posljednih dana velike je reakcija izazvala kandidatura Ivane Marić, koju za dogradonačelnicu predlaže Naša stranka.


“Šta ja mislim o potencijalnoj kandidaturi potencijalne kandidatkinje za dogradonačelnicu je manje važno, važno je šta misle Gradski vijećnici.

Tim ljudi sa kojim sam radio na okupljanju većine u GV je skupio dvotrećinsku većinu, ali u zadnjih sedam dana ostajemo bez vijećnika zbog nekih potencijalnih kandidata”, navodi Čengić.


On je pozvao Našu stranku da što prije donese odluku o kandidatu, kako bi znali šta da rade i da pokušaju spasiti većinu.


“Za Mostar nisam bio toliko glasan jer nisam Mostarac, ali ako neko ugrozi izbor Gradonačelnika Sarajeva itekako ću glasno ukazati na krivce. Ovih danas sam imao nekoliko sastanaka Bogićevićem, on ima spreman plan i viziju za Grad Sarajevo i vjerujem da će javnost biti oduševljena njegovim potezima i radom, zato mi je žao što je trenutno fokus javnosti na sporednim procesima i pojavama”, naveo je Čengić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


  

BLIN
KOMENTARI