Policija i DORH morat će istražiti sve okolnosti

Podnesena prijava protiv Natalije Price i još troje, istraživat će se Bandićeva smrt: 'Ja čuvam Milanovu čast'

Front 11.03.21, 13:21h

Podnesena prijava protiv Natalije Price i još troje, istraživat će se Bandićeva smrt: 'Ja čuvam Milanovu čast'
Perko je u 11:45 sati ušao u zgradu DORH-a kako bi podnio prijavu protiv Bandićeve bliske suradnice Natalije Price te njegovih prijatelja Gzima Redžepija i Sergija Ivanovića, kao i protiv jednog nepoznatog počinitelja

 

Zagrepčanin Stjepan Perko, stručnjak za zaštitu osobnih podataka, poduzetnik i aktivist, podio je DORH-u kaznenu prijavu zbog nerazjašnjenih okolnosti vezanih uz smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je umro od srčanog udara, no još uvijek nije jasno gdje i ko je s njim bio u tom trenutku. To znači da će nadležna tijela sada morati istražiti okolnosti oko Bandićevu smrti.

 

Perko je u 11:45 sati ušao u zgradu DORH-a kako bi podnio prijavu protiv Bandićeve bliske suradnice Natalije Price te njegovih prijatelja Gzima Redžepija i Sergija Ivanovića, kao i protiv jednog nepoznatog počinitelja.

 

Nakon što je predao prijavu, dao je izjavu novinarima.

 

"Službena verzija nije istinita"

 

"Da moja žena tako umre, ja bih htio znati istinu. Ja postavljam pitanje hrvatskoj javnosti, u kakvom to društvu živimo. Ako si ne možemo gledati u oči, ajmo onda barem provjeriti", rekao je Perko.

 

Kazao je kako ostavlja DORH-u da utvrdi ko je nepoznati počinitelj.

 

"Službeno tijelo mora utvrdi kako je umro gradonačelnik Bandić. Službena verzija nije istinita. Kao što je rekao Milan, neka institucije rade svoj posao. Mislim da je to u Bandićevom interesu, njegove časti. 'Umro sam u ljubavi, umro u ljubavi.' Pa nije to problem.", rekao je Perko.

 

"Zakon jasno propisuje da ako neko ne udjeli pomoć je kazneno djelo. To je i moralno problem", kazao je. Dodao je da se akteri ne mogu još uvijek dogovoriti oko službene priče.

 

"Želim da se ovo izgura. Ja čuvam Milanovu čast, to je najmanje što mogu napraviti za njega", rekao je.

 

Redžepi i Ivanović su izjavili da su bili s Bandićem kad mu je pozlilo, a Natalija Prica se počela spominjati nakon što je postalo jasno da je hitna zapravo došla u zgradu u kojoj je stan koristila ili još uvijek koristi Prica, a ne u zgradu Sergija Ivanovića koja se prvotno spominjala kao mjesto na kojem je Bandić bio kada mu je pozlilo.

 

Perko je jutros rekao kako je čekao hoće li neko od institucija reagirati nakon što su mediji razotkrili da neke od informacija koje su dali Bandićevi prijatelji o okolnostima njegove smrti jednostavno ne stoje, a kada je vidio da se ništa ne događa odlučio se, kaže, sam podnijeti kaznenu prijavu. Pritom se konzultirao i s nekim pravnim stručnjacima.

 

"Kakva je to država ako se ni okolnosti drugog najmoćnijeg čovjeka nakon Tuđmana ne utvrđuju?"

 

"Ja sam zaključio da je to moja dužnost jer institucije nisu reagirale. Svojevremeno sam organizirao prosvjed zbog Bandićevog doktorata, tada sam zastupao i štitio vrijednosti Sveučilišta. Sada je zapravo pitanje časti pokojnika, mnogo je toga nerazjašnjeno, a on više ne može reći što je istina. Čisto sam građanski odlučio reagirati i zaštiti i dostojanstvo pokojnika", rekao je.

 

Osim Price, Redžepija i Ivanovića Perko će prijaviti i nepoznatog počinitelja.

 

"Ta nepoznata osoba može biti i netko od njih, no to je na DORH-u da utvrdi. Bandić je sam po sebi kontroverzan, kakva je to država ako se ni okolnosti drugog najmoćnijeg čovjeka nakon Tuđmana ne utvrđuju? Službeno se laže o njegovoj smrti. Tu je bilo puno apsurda, od prvih izjava, do Kalinićeve izjave koja je bila apsurd apsurda, pa do ove dvojice Bandićevih prijatelja koji su se onda pojavili kao naručeni. Neka DORH utvrdi što je istina", rekao je Perko u razgovoru za Index.

 

"Prijavljujem DORH-u utvrđivanje činjenica smrti Milana Bandića. Niko ne smije umrijeti u ovom društvu, a da se o okolnostima smrti službeno laže. To je gubitak ikakvog dostojanstva društva. Nije ova zemlja valjda baš tolika zajebancija, zar ne?", napisao je nakon razgovora za Index na Facebooku.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)