ŽESTOKA REAKCIJA IZ SDP-A

Nikšić p(r)ozvao OHR: Ako je i od Dodika, dosta je! Ako ga Inzko ne sankcioniše, postaje njegov saučesnik!

Front 10.03.21, 20:43h

Nikšić p(r)ozvao OHR: Ako je i od Dodika, dosta je! Ako ga Inzko ne sankcioniše, postaje njegov saučesnik!
Ako visoki predstavnik ne reaguje i ne sankcioniše Dodika, biće veći rušitelji Ustava i Dejtonskog sporazuma od njega samog. Dejtonski sporazum je pretpostavio postojanje institucije OHR-a upravo kako bi država bila direktno zaštićena od ovakvih nasrtaja - smatra Nermin Nikšić

 

 


Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentarisao je na svom zvaničnom Facebook profilu današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i zahtjeve upućene za ukidanje institucije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 


No poseban akcenat u svom komentaru Nikšić je stavio na obraćanje Milorada Dodika i njegove nove najave o pokretanju referenduma za nezavisnost Republike Srpske.


- Ako je i od Dodika, dosta je više. U vezi današnjih dešavanja i zasjedanja Narodne skupštine RS, očekujem da otvoreno institucionalno podrivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i novi poziv na secesionizam iz letargije trgnu međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

Ovo nije prvi put, niti je više neobično da Milorad Dodik nastupa sa ovih pozicija. Kao što su laste glasnik proljeća, tako je i Dodikova priča o otcjepljenju glasnik skorih općih izbora.


Međutim, zaista je prevršio svaku mjeru i njegovi postupci jesu otvorena prijetnja državi. Potpuno je jasna njegova želja da nesposobna i korumpirana vlast umjesto rješavanja životnih problema građana, nabavke vakcina, migrantske krize, ponovno građanima servira danas priču o otcjepljenju, sutra o ugroženosti, prekosutra o ko zna čemu.


Ukoliko OHR i ovaj put izbjegne izvršiti svoju dužnost na koju se obavezao Aneksom 10, za očekivati je da tamo negdje početkom izborne 2022. godine dođe do kulminacije radikalizma. Niko ne treba sumnjati da je danas puno više nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu i nećemo dopustiti da nam razvlače pamet kako bi oni ostali na vlasti, niti ćemo dopustiti da se na bilo koji način ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.


U našoj Bosni i Hercegovini ima mjesta za sve građane i ponosne pripadnike svih naših naroda, a svoje ksenofobične strahove Dodik neka zadrži za uski krug ljudi koji će mu prvi okrenuti leđa kada bude morao polagati račune pred pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prije ili kasnije.


Na kraju, ako Visoki predstavnik ne reaguje i ne sankcioniše Dodika, biće veći rušitelji Ustava i Dejtonskog sporazuma od njega samog. Dejtonski sporazum je pretpostavio postojanje institucije OHR-a upravo kako bi država bila direktno zaštićena od ovakvih nasrtaja.


Ukoliko na njih ne odreaguje konkretnim mjerama, a ne saopštenjima, Visoki predstavnik će postati Dodikov saučesnik - kategorično je poručio lider SDP-a BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI