FOTO/ Kako bi olakšali rad Covid ambulanti

U Sarajevu otvoren drugi punkt za drive-in testiranje

Hronika 10.03.21, 14:48h

U Sarajevu otvoren drugi punkt za drive-in testiranje
Prema riječima ministra Vranića, cilj je da se olakša rad covid ambulanti, koje su zbog pogoršane epidemiološke situacije pod velikim pritiskom

 

Danas je sa radom počeo i drugi punkt za drive-in testiranje na koronavirus u Kantonu Sarajevo, koji se nalazi na trolejbuskom depou u ulici Majdanska, iznad zgrade Općine Novi Grad.

 

Ovaj, kao i punkt koji se nalazi kod mosta Suade i Olge, koji je otvoren sredinom februara, napravljen je u skladu sa svim epidemiološkim standardima. Za testiranje je potrebna uputnica ljekara primarne zdravstvene zaštite.

 

"Svi brisevi koji budu uzeti do 18h, biće i obrađeni u toku dana, a rezultate se šalju putem Viber aplikacije", rekao je ministar Haris Vranić.

 

drive-in-testiranje-korona

 

Radno vrijeme oba punkta je od 8 do 18 sati svakog dana u sedmici.

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i ministar finansija KS Davor Čičić obišli su danas novootvoreni punkt.

 

Prema riječima ministra Vranića, cilj je da se olakša rad covid ambulanti, koje su zbog pogoršane epidemiološke situacije pod velikim pritiskom.

 

"Epidemiološka krivulja je i dalje u blagom usponu. Otvaranje još jednog punkta za drive-in testiranje olakšat će rad zdravstvenim radnicima, ali i omogućiti građanima da ne moraju stajati u redu ispred ambulanti", rekao je Vranić.

 

Još jednom je naglasio da je jedini tačan podatak o broju novozaraženih od koronavirusa, onih koji su na bolničkom liječenju, kao i smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo, onaj koji objavljuje Zavod za javno zdravstvo KS.

 

drive-in-testiranje-korona-bris-1

 

Kada je riječ o odluci Vlade KS o zabrani rada poslovnih subjekata tokom narednog vikenda, preciznije od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati, premijer Forto naveo je podatak da od svih izrečenih kazni inspekcije u KS ove godine zbog nepoštivanja mjera, 60% je u dane vikenda.

 

"Osim statistike, i struka nam govori da su najveća žarišta za vikend, kada se ljudi opuštaju od svojih svakodnevnih obaveza. Druženje u zatvorenom prostoru je najveći problem", rekao je premijer Forto, istakavši da razumije nezadovoljstvo privrednih subjekata koji se osjećaju oštećenim.

 

"Potpuno ih razumijemo. Pandemija traje više od godinu dana i privatni sektor je najpogođeniji. Ono što svi zajedno moramo uraditi je da pokušamo da preko vikenda zaustavimo rast novozaraženih, kako ne bi došlo do dodatnih pooštravanja mjera. Situacija u zdravstvenom sektoru je vrlo ozbiljna, a može biti i puno gore. Izuzetno je bitno da smanjimo kretanje i suzdržimo se od bilo kakvih okupljanja, kako bi u narednom periodu zaštitili zdravstveni sistem i sve nas", rekao je premijer Forto.

 

"Ako ugostitelji misle da trebaju protestovati, to je njihovo pravo. Ne postoji Vlada koja je više naklonjena privatnom sektoru. To smo već pokazali ukidanjem parafiskalnih nameta, te ćemo i dalje nastaviti raditi na tome. Ali, ovo je, prije svega, zdravstveni problem", dodao je premijer Forto.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI