Nakon ročišta u predmetu 'Respiratori'

'Uvjerena sam da sud sudi po pravu, a ne po politici': Senka Nožica o zahtjevu za zabranu rada Milićević i Novaliću

Front 10.03.21, 13:18h

'Uvjerena sam da sud sudi po pravu, a ne po politici': Senka Nožica o zahtjevu za zabranu rada Milićević i Novaliću
Pošto sam uvjerena da sud sudi po pravu, a ne po politici, vjerujem da će taj zahtjev biti odbijen, naglasila je Nožica

 

Advokatica Senka Nožica, braniteljica ministrice finansija FBiH Jelke Milićević ocijenila je kao potpuno paušalan zahtjev Tužilaštva BiH da premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministrici Milićević bude zabranjeno obavljanje službene dužnosti imenovanih funkcionera do izricanja prvostepene presude.

 

U obraćanju medijima nakon ročišta u predmetu "Respiratori" koje je održano danas u Sudu BiH u Sarajevu, Nožica je istakla da se takav zahtjev obično iznosi zajedno s podizanjem optužnice, ukoliko postoji bojazan o uticaju na svjedoke.

 

- Ovo sudsko vijeće pred sobom nema nijedan iskaz i nijedan dokaz zbog čega ne može provjeriti ovakav paušalan navod - rekla je Nožica.

 

Dodala je da smatra da je cilj Tužilaštva da optuži ova lica i da ih skine s funkcije, što su po njenom mišljenju politički a ne pravni ciljevi.

 

- Pošto sam uvjerena da sud sudi po pravu, a ne po politici, vjerujem da će taj zahtjev biti odbijen - naglasila je Nožica.

 

Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

 

 

(FENA/Md)

 

 

 

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

 

Svi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI