dobio konkurenciju

Ko će naslijediti Inzka: Schmidt je dobio jakog protukandidata, ko je Kanađanin Joseph Ingram?

Front 10.03.21, 07:58h

Ko će naslijediti Inzka: Schmidt je dobio jakog protukandidata, ko je Kanađanin Joseph Ingram?
Istaknuta je važnost OHR-a za budućnost Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, Schmidt je dobio konkurenciju - kandidovao se i Kanađanin Joseph Ingram

 

I dok se u Narodnoj skupštini Republike Srpske pripremaju materijali za sutrašnju sjednicu na kojoj će poslanici raspravljati o radu visokog predstavnika, ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, o OHR-u je razgovarala s njemačkim ministrom diplomatije, Heikom Maasom. Susrela se i s kandidatom za novog visokog predstavnika Christianom Schmidtom.

 

Istaknuta je važnost OHR-a za budućnost Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, Schmidt je dobio konkurenciju - kandidovao se i Kanađanin Joseph Ingram.

 

Njemačka je jasno pokazala privrženost i podršku Bosni i Hercegovini time što je kandidovala dugogodišnjeg političara Christiana Schmidta. Time će Njemačka nastaviti pratiti bh. put od Dejtona do Brisela, istakao je ministar diplomatije Maas. No, kakve su Schmidtove šanse?

 

“U razgovorima koje mi vodimo imamo mnogo podrške za gospodina Christiana Schmidta. Vjerujem i da tamo gdje nismo dobili saglasnost nije riječ o ličnosti Schmidta, nego je riječ o tome da li taj ured treba dalje da postoji. Na osnovu svega što smo danas čuli i kada je riječ o problemima u BiH smatramo svrsishodnim da dalje postoji taj ured i kandidaturom Christiana Schmidta želimo kazati kao Savezna vlada da se u tom procesu želimo i dalje angažovati”, poručuje Heiko Maas, ministar vanjskih poslova SR Njemačka.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI