Soj koji dominira u školama

Mutacija napravila haos u Srbiji: Djeca su ugroženija od odraslih - ovo su simptomi

Hronika 09.03.21, 10:09h

Mutacija napravila haos u Srbiji: Djeca su ugroženija od odraslih - ovo su simptomi
U Srbiji je evidentirano njihovo prisustvo i zna se da postoje. Vjerovatno je da će oni pokušati da dominiraju, kao u regionu, ali u smislu zaštite ili teže kliničke slike ili smrtnosti, ne postoje dokazi da su ti sojevi opasniji. Šire se lakše, pa je potrebna manja količina virusa, objašnjava dr. Šekler

 

U Srbiji je prisutno 35 odsto britanskog soja koronavirusa, koji je, prema istraživanjima i podacima do kojih je došla naučna zajednica, zarazniji oko 60 odsto od obične varijante korona virusa i, kako se navodi, češće napada mlađu populaciju.

 

Podatak o procentu prisutnosti ovog soja virusa iznio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a sličan podatak je prezentirao i dr. Tiodorović, koji je prije manje od sedmicu dana istakao da je potencijalna prisutnost britanskog soja u Srbiji oko 30 odsto, piše Blic.

 

Novi soj koronavirusa otkriven je u septembru u Velikoj Britaniji, a za dva mjeseca je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

 

U Srbiju ga je krajem decembra prošle godine donijela putnica iz Londona koja je na PCR testu bila negativna, a njen muž je imao obostranu upalu pluća.

 

Češće napada djecu

 

Dr. Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, nedavno je izjavio da Srbija već ima britanski soj i da je vrlo vjerovatno da upravo on dominira u školama.

 

- Najviše primijećeno da tamo ne koriste zaštitne maske. Bar po onome što se može vidjeti u školama, dodao je dr. Kon.

 

Dr. Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući predavač na Harvardu, sredinom februara objavio je na Twiteru set podataka koji pokazuju da je britanski soj koronavirusa zarazniji kod djece.

 

- Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost Covida-19 u Engleskoj (gdje je novi soj virusa visokodominantan) kod djece uzrasta od pet do devet godina, i kod dječaka i kod djevojčica, tokom četiri uzastopne nedjelje - napisao je dr Ding.

 

britanski-soj-korona

 

Da li se neko zarazio britanskim sojem ne znači previše

 

Svoja razmišljanja i stavove o britanskom soju iznio je i dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta "Kraljevo", gostujući na RTS-u.

 

- U Srbiji je evidentirano njihovo prisustvo i zna se da postoje. Vjerovatno je da će oni pokušati da dominiraju, kao u regionu, ali u smislu zaštite ili teže kliničke slike ili smrtnosti, ne postoje dokazi da su ti sojevi opasniji. Šire se lakše, pa je potrebna manja količina virusa, ali ne znači previše da li se neko zarazio britanskim ili nekim našim sojem, to je stručna informacija - naveo je dr. Šekler.

 

Da li su vakcine efikasne?

 

- Što se tiče britanskog soja, nedvosmisleno je dokazano da sve ove vakcine koje se primjenjuju na Zapadu, ruski naučnici su to pokazali za Sputnik, za kinesku ne postoje podaci, ali je jasno da ta vakcina koja se proizvodi cijelom virusnom česticom sasvim pristojno štiti. Sve ove vakcine su vrlo ekfikasne za britanski soj, nešto manje za južnoafrički ili brazilski, ali ne da bi nekog to zabrinjavalo. To je podatak samo za one koji se bave uže stručno tim, ali vakcine za sada štite - navodi dr. Šekler.

 

Paskal Sorijo, izvršni direktor kompanije AstraZeneca, koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv Covid- 19, izjavio je krajem decembra da je vakcina ove kompanije efikasna i protiv novog soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji.

 

Iz laboratorije BioNTecha 20. januara su objavili da je i njihova vakcina efikasna u zaštiti od britanskog soja virusa.

 

Koji su simptomi britanskog virusa?

 

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su, na osnovu analize stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO, identifikovali redoslijed simptoma i kako se oni razvijaju.

 

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sljedećim redom:

  

Groznica
  

Kašalj i bolovi u mišićima
   

Mučnina i povraćanje
   

Dijareja

 

Koji su svi dosad zabilježeni sojevi?

 

Britanski soj nije jedina mutacija korona virusa koja se pojavila. Već krajem prošle godine zabilježeni su slučajevi brazilske i južnoafričke mutacije.

 

Južnoafrički soj

 

Soj pod nazivom 501.V2 je otkriven u Južnoj Africi sredinom decembra, a kasnije, između ostalih zemalja, i u Velikoj Britaniji i Japanu, prenio je Guardian. Južnoafrički soj Covida je otkriven kod muškarca koji se vraćao iz Južne Afrike u Francusku, u regiju koja se graniči sa Švajcarskom.

 

Brazilski soj

 

Takozvani brazilski soj pokazalo se da je veoma sličan britanskoj verziji, ali da ne izaziva teže kliničke slike nego prvi oblik korone, ipak se brže i lakše širi. Naučnici su to objasnili riječima da je izmijenjen dio šiljaka odnosno proteina koji je odgovoran za "kačenje" za ljudske ćelije, piše Blic.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI