VIDEO/ Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Pehar: Prvo ćemo pregovarati sa Pfizerom, Krajinalijekom i Sinofarmom

Hronika 08.03.21, 20:58h

Pehar: Prvo ćemo pregovarati sa Pfizerom, Krajinalijekom i Sinofarmom
Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radit će se takozvani "interventni uvoz" jer vakcine za koronavirus nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju, kazao je Pehar

 


Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, koji je na današnjoj hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH imenovan za vođu "Ad hoc" tima koji će nabaviti vakcine za Federaciju BiH, kazao je da će taj tim prvo krenuti u pregovore s tri proizvođača čija su predstavništva u BiH, a to su "Pfizer", "Krajinalijek" za vakcinu "Sputnik V" i "Sinofarm".  

 

Pehar naglašava da je još prerano prognozirati kada bi vakcine mogle doći u Federaciju BiH.

 

- Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radit će se takozvani "interventni uvoz" jer vakcine za koronavirus nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju - kazao je.   

 

Osvrnuo se i na ponudu koju je FBiH dobila za nabavku ruskih vakcina "Sputnik V", te naglasio da su u dopisu koji je stigao od proizvođača navedene kontradiktorne stvari u smislu skladištenja vakcina, a dokumentacija koja je dostavljena Zavodu za javno zdravstvo FBiH nije bila dovoljna da se ponuda uzme u razmatranje.

 

Istaknuo je da se šest kompanija odazvalo na poziv za nabavku vakcina za Federaciju BiH, te da "Ad hoc" tim mora biti oprezan u nabavci vakcina i pregovarati izravno sa proizvođačima ili ovlaštenim veledrogerijama.

 

Dodao je da će 5.000 vakcina koje je Srbija donirala BiH biti u distribuciji sutra i prekosutra prema planu imunizacije.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI