Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini KS

'Više od 20 mojih prijatelja i poznanika je saznalo danas da su pozitivni, a barem 5-6 njih imaju ozbiljne simptome...'

Hronika 06.03.21, 10:26h

'Više od 20 mojih prijatelja i poznanika je saznalo danas da su pozitivni, a barem 5-6 njih imaju ozbiljne simptome...'
Danas je dan kada treba da se kaže ljudima nemojte se čuditi, ne dešava se ništa neočekivano, virus koristi naše ponašanje da se širi, i nastavit će se širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo, piše Marjanović

 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, juče je na svom Facebook profilu objavio post o velikom skoku broja zaraženih u BiH koji prenosimo u cjelosti.

 

-  Danas je jedan od onih dana kada telefon nije prestajao da zvoni. Više od 20 mojih prijatelja i poznanika je saznalo danas da su „pozitivni“, a barem 5-6 njih imaju ozbiljne simptome i detektirane upale pluća. Danas su moja dva prijatelja, dva dobra prijatelja, ostali bez očeva. Preživjeli su ti ljudi mnogo toga, ali nisu preživjeli COVID.

 

Danas je zvalo dosta novinara, odličnih momaka i djevojaka koji fenomenalno rade svoj posao i u ovim ludim danima, i tražili su neki novi komentar na sve što nam se dešava u danima kada se navršava godina od prvoga slučaja u BiH. Objasnio sam im da uistinu, kao znanstvenik, nemam ništa dramatično novo reći.

 

Naime, iako svakoga dana spoznajemo mnogo toga novoga o virusu, i sve ga bolje upoznajemo, još davno smo zaključili i pojasnili kako se najbolje od njega čuvati i što treba uraditi da bi se pandemija zaustavila, a to je sada najbitnije. Jednostavan je recept i ništa revolucionarno novo u tom pravcu se nema za dodati. Trebamo li ponoviti - distanca, maska, pojačana higijena, vakcina….

 

Rekao sam da dosadimo sami sebi kada ponavljamo te riječi, a kamoli ljudima koji nas slušaju. Rekao sam novi soj (ili preciznije genetička linija), ali stari virus i stara, manje-više, ista pravila. Hvala im što su u svojoj profesionalnosti prihvatili to pojašnjenje i odgovore na svoja pitanja potražili drugdje.

 

Danas su naši nesposobnjakovići prihvatili još jednu donaciju. Ne čudi! To je generacija političara odrasla u tradiciji čekanja humanitarne pomoći i ponašaju se baš kao oni koji su preplaćeni da bi tu humanitarnu pomoć podijelili. Danas je par istih takvih „sjelo da se dogovori da će napraviti komisiju“.

 

Jedan od tih licemjernih državnih službenika, uvjeren da je mnogo pametniji i mudriji nego što jeste, posljednjih dana umišljen u tome da je neka bitna osoba telefonski prijeti inspekcijama obrazovnim institucijama, a pognute glave prolazi pored izloga nemajući hrabrosti ni potrebe da iste takve pozive uputi svojim šefovima koji sjede u njima.

 

Ne čudi jer pripada generaciji onih koji bi voljeli da obrazovanjem ne dođu pametniji od njega (što i nije teško) da zauzmu njegovo nezasluženo i preplaćeno mjesto. Stoga i nije čudo što ga plaše univerziteti, a ne zadimljeni prepuni prostori.

 

Danas je dan kada smo opet u brojevima, kada vas pitaju dokle ovo više, kada će se završiti, kada se opet prodaju antidepresivi, kada opet oni nesposobni (uključujući i onog licemjera) optužuju ljude da su nedisciplinirani i da je netko drugi nesposobniji od njih…

 

Danas je dan kada treba da se kaže ljudima nemojte se čuditi, ne dešava se ništa neočekivano, virus koristi naše ponašanje da se širi, i nastavit će se širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo. Danas je dan kada treba da se kaže vlastima, imate dvije opcije – ili otvoreno (jer je pritisak javnosti takav), ili zatvoreno (jer je pritisak struke takav). Nema sredine. I jedna i druga odluka je teška, ali vi ste vlast i trebate je donijeti i odbraniti.

 

Na kraju, danas je dan kada treba poručiti nije lako, nije dobro, ali nije smak svijeta! Nije ista situacija kao prije godinu dana! Postoje rješenja, dobra rješenja, samo ih trebamo primijeniti! Danas je dan kada treba reći svima - čuvajte se i idemo dalje - napisao je Damir Marjanović.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI