SLOBODA NA INTERNETU

Nakon opasnog izazova na mreži TikTok, inspektor FUP-a potvrdio: 'Spriječili smo dva samoubistva djece!'

Hronika 05.03.21, 20:46h

Nakon opasnog izazova na mreži TikTok, inspektor FUP-a potvrdio: 'Spriječili smo dva samoubistva djece!'
Povećana je upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav “izazov” i sigurno će jedan broj djece krenuti za njim

 

 

Interpol je obavijestio entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je za 3. mart najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži TikTok. Kako se boriti protiv ovoga? Je li ovo nova vrsta "plavog kita" koji je svojevremeno dovodio do samopovrijeđivanja, N1 razgovarao je sa Sašom Petrovićem, inspektorom u Federalnoj upravi policije i Natašom Pivašević, psihologinjom iz Banjaluke.


Gospodine Petroviću, vi često govorite o bezbjednosti na internetu. Upozorenje Interpola svakako zabrinjava. Kako je moguće kontrolisati ove stvari?


- Vrlo teško. I mi smo zaprilimili ovu informaciju, ali je MUPRS-a objavio prije nas, pa nije bilo potrebe da se i mi oglašavamo. Djeci u ovim vremenima nedostaje izazova i uzbuđenje. Također, povećana je upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav “izazov” i sigurno će jedan broj djece krenuti za njim.


Da li ovakvi izazovi dolazi od djece?


- Ne možemo to reći. Mi kao FUP radimo preventivno i represivno. Preventivno radimo na edukaciji djece, a represivno vršeći istrage i monitoring. Što se tiče Bosne i Hercegovine, nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo spriječili prije izvršenja. Imali smo dvije najave samoubistva u posljednja dva mjeseca kod djece, koje smo spriječili.

 

Gospođo Pivašević zašto tinejdžeri prihvataju ovakve izazove? Je li to u suštini ciljana grupa za ovakvu vrstu igre?


- U tim adolescentskim godinama odvajaju se od svojih porodica, traže neku svoju samostalnost i to je normalno. I ta sloboda koju imaju na internetu je jedan od njihovih izraza. Bilo je takvih izazova, da tako kažem, uživo, ali je dramatičnije na internetu što mnogo manje prostora ima za kritično razmišljanje. Djeca i adolescenti nemaju tu konačnu sliku svojih postupaka, te moguće fatalnosti i to je problem.


Gospodine Petroviću, je li moguće locirati onoga koji pokreće ovakvu vrstu zadataka?


- Moguće je, digitalni kao i svaki drugi trag je moguće identifikovati. Pozivom dobijamo podatke od drugih članica interpola, ako je osumnjičena osoba van BiH. Konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije.

 

Više pogledajte u prilogu N1.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI