PARCELA PRODANA CENTRALNOJ BANCI BIH

Načelnik Mandić na potezu: Građani predali inicijativu za poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana

Biznis Klub 05.03.21, 18:35h

Načelnik Mandić na potezu: Građani predali inicijativu za poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana
Prethodni sastav općinskog vijeća regulacioni plan je izmijenio, a CBBH je potom kupila dio parkovske površine u Hastahani, uprkos jasno izraženom i dokumentovanom protivljenju lokalnog stanovništva

 


Grupa građanki i građana sarajevske općine Centar danas je zvanično na općinski protokol predala građansku inicijativu za poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana na osnovu koje je parkovska površina proglašena građevinskim zemljištem, a potom djelimično prodana Centralnoj Banci BiH (CBBH).


Uz detaljan pregled svih neregularnosti i nelogičnosti u procesu izmjene predmetnog regulacionog plana, u tekstu građanske inicijative potpisnici navode da bi općinski vijećnici njenim usvajanjem “zaštitili i promovirali pravo građanki i građana na demokratsko odlučivanje o pitanjima koja ih se najneposrednije tiču”.


- Nadamo se da će općinski vijećnici usvojiti danas dostavljenu građansku inicijativu i pokazati da zaista štite i zastupaju interese građana koji su glasali za njih i finansiraju njihov rad, a ne otuđene investitore u čijoj viziji je Sarajevo očigledno jedna velika građevinska parcela, a ne grad po mjeri svojih građana. Ovo je prvi put da se u Općini Centar koristi ovaj mehanizam i nadamo se da će potaći građane i građanke da se angažuju i aktivno zastupaju svoje interese - istakli su iz inicijative Hastahana Park.


Građanska inicijativa posljednja je u nizu dosadašnjih aktivnosti za spas parka, a svojim potpisima podržalo ju je više od 1.300 stanovnika i stanovnica općine Centar koji zahtijevaju da se sporne izmjene regulacionog plana stave van snage jer su usvojene uprkos njihovom jasnom, glasnom i dugogodišnjem protivljenju. Inače, građanska inicijativa pravni je mehanizam propisan statutom općine Centar i općinski vijećnici imaju zakonsku obavezu da je uvrste na dnevni red jedne od svojih narednih sjednica i javnim glasanjem se odrede prema iznesenim zahtjevima građana i građanki.


Borba stanovnika i stanovnica Marijin Dvora protiv otimanja parka počela je još 2017. godine, a opštinske vlasti su javno izrazile namjeru da cjelovitu parkovsku površinu Hastahane pretvore u tri građevinske parcele na javnoj tribini održanoj 2018. godine, kada se CBBH prvi put spominje kao potencijalni kupac. Jedna od tih parcela, koja zauzima čak 21% ukupne površine parka, prodana je Centralnoj Banci BiH koja tu namjerava izgraditi višespratni poslovni objekat.


Prethodni sastav općinskog vijeća regulacioni plan je izmijenio, a CBBH je potom kupila dio parkovske površine u Hastahani, uprkos jasno izraženom i dokumentovanom protivljenju lokalnog stanovništva. Tadašnji opštinski zvaničnici u procesu su svjesno ignorisali lokalno stanovništvo i relevantne propise, čak se služeći prijetnjama i zastrašivanjem, o čemu je CBBH pravovremeno obaviještena - navodi se u saopštenju građanske inicijative Hastahana Park.

 

(DEPO PORTAL/ad)


 

 

BLIN
KOMENTARI