VIDEO/ Bakir Izetbegović o sastanku sa Sattlerom

'Tražimo od EU pomoć u nabavci vakcina koje smo platili. Stvorilo se crno tržište, to je jako tražena roba'

Front 05.03.21, 17:02h

'Tražimo od EU pomoć u nabavci vakcina koje smo platili. Stvorilo se crno tržište, to je jako tražena roba'
Tražili smo da se naše vakcine koje smo platili ne šalju na druge destinacije gdje se više plaća.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da je sinoć na sastanku s predstavnicima međunarodne zajednice kojem je prisustvovao zajedno sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom zatraženo od šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da pomogne BiH u nabavci vakcina za kolektivnu imunizaciju.

 

- Tražili smo da se naše vakcine koje smo platili ne šalju na druge destinacije gdje se više plaća. Stvorilo se crno tržište i to je jedna jako tražena roba. BiH je platila svoj dio kontingenta i insistiramo na tome da nam pomognu da dođemo do njih - istakao je Izetbegović.

 

Komentirajući sinoćnji sastanak, Izetbegović je kazao da se situacija neće popraviti samo nakon jednog sastanka.

 

- Bez obzira šta mislile stranke i njihovi lideri jedni o drugima i kakve odnose oni imali, mi predstavljamo tri naroda u BiH. Neophodno je tražiti načina da sve to skupa bolje funkcioniše - poručio je Izetbegović.

 

Istakao je da u tome pomažu predstavnici međunarodne zajednice već decenijama.

 

- Atmosfera je bila dosta dobra, neki konkretan pomak nije napravljen, više se išlo na to da se vidi kojim putem krenuti, od lakšeg ka težem, kada je u pitanju 14 prioriteta Evropske komisije i kako da dođemo do kandidatskog statusa - zaključio je Izetbegović.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI